środa, 9 marca 2016

Śnieżny Puch



         

Ciasto to króluje na grupach kulinarnych i powiem Wam, że się nie dziwię bo jest  przepyszne.

Długo się zbierałam żeby je zrobić i powiem Wam, że nie żałuję.

Jest lekkie jak chmurka, puszyste. Po prostu rozpływa się w ustach. Zresztą spróbujcie sami.

Zapraszam!!!
 

 

Składniki:

0,5 kg półtłustego twarogu,
3 śnieżki,
1 i ¾ szkl. mleka,

ok. 300 g herbatników,
2 galaretki ( smak dowolny),
0,5 szkl. cukru pudru,
0,5 l gorącej wody,
0,5 mlecznej czekolady

 

Wykonanie:

Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy do wystygnięcia.

Twaróg ucieramy razem z cukrem pudrem na gładką masę. Śnieżki ubijamy z mlekiem i dodajemy do twarogu. Dokładnie mieszamy. Następnie łyżką lejemy zimną galaretkę, mieszamy.

Herbatniki wykładamy na blaszce o wymiarach 35x25 cm. Gotową masę wylewamy na herbatniki. Na wierzch sypiemy startą czekoladą.

Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

 

Smacznego!!!

33 komentarze:

  1. Wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Passion of Cooking9 marca 2016 14:55

      Dziękuję ;-)i proszę mi uwierzyć jest smaczne ;-)

      Usuń
  2. czy śniezki nie da sie czyms zastapic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Passion of Cooking9 marca 2016 14:57

      Właśnie też o tym myślałam. I jedyne co wymyśliłam to mascarpone ze śmietaną 30%, ale jeszcze tego nie próbowałam. Spróbuję następnym razem.

      Usuń
    2. Zamiast Śnieżki ubilam śmietanę 30% bez serka mascarbone . Pycha

      Usuń
    3. Passion of Cooking17 marca 2016 12:07

      O to fajnie ;-)

      Usuń
    4. Ile tej śmietany 30%?

      Usuń
  3. Twarog lepszy taki gotowy z wiadereczka, czy w kostce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Passion of Cooking14 marca 2016 14:03

      Ja wolę ten w kostce. O wiele lepiej smakuje.

      Usuń
  4. zrobiłam i robiłabym az do znudzenia.pycha,z galaretką cytrynową i skórką z cytryny.zaryzykowałam twaróg w kostce ,nawet nie mieliłam tylko robotem z cukrem wymieszałąm .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Passion of Cooking14 marca 2016 14:04

      Fajny pomysł z tą skórką cytryny. Ja też nie mielę twarogu.

      Usuń
  5. wygląda pysznie, w jakiej ilości wody rozpuścić galaretki

    OdpowiedzUsuń
  6. przecież tam wyzej pisze w o,5 l wrzącej wody

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja rozpyscilam w litrze wody 2 galaretki ciekawe co wyjdzie?

      Usuń
  7. Jaką Pani dała galaretkę, że ono jest białe ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Passion of Cooking14 marca 2016 14:01

      Brzoskwiniową, ale następnym razem dam cytrynową bo ta brzoskwiniowa była bardzo intensywna w smaku ;-)

      Usuń
  8. Czy galaretkę dodajemy już tężejącą, czy tylko zimną ale może być płynna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Passion of Cooking14 marca 2016 16:26

      Zimną, płynną. Stężeje razem z masą serową.

      Usuń
  9. śnieżki dodajemy w proszku?? czy zamiast mlecznej czekolady można dodać gorzką??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pisze w przepisie że miksujemy z mlekiem ;-) można gorzką i każdą inną a nawet podprażony kokos jeśli sie lubi ;-)

      Usuń
  10. zrobie go w sobote bo też już na kilku blogach go widziałam ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Passion of Cooking17 marca 2016 12:09

      Polecam bo jest bardzo pyszne ;-)

      Usuń
  11. Super ciacho,szybko się robi i szybko znika, dzięki za przepis;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Passion of Cooking17 marca 2016 12:10

      Nie ma za co ;-) cieszę się, że smakuje ;-)

      Usuń
  12. wyszło rewelacyjne i już znikło ;-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo, bardzo, bardzo dobre, super przepis...dzięki

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo, bardzo, bardzo dobre, super przepis...dzięki

    OdpowiedzUsuń
  15. Przeciez to wlasciwie zwykly sernik na zimno z galaretką.

    OdpowiedzUsuń
  16. Witam. Ja tez robie podobny serniczek tylko daje dwie sniezki i sok z pol cytryny. Nie dodaje cukru bo masa z galaretkami i sniezka jest juz dosyc slodka. Ciasto jest bardzo dobre. Takie orzezwiajace. Szybko sie je robi.Kiedys moj przepis wstawilam na fb. Niestety nie zostal zauwazony a teraz prosze jaki hicior

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Passion of Cooking13 maja 2016 19:00

      Zgadzam się ciasto robi wielką furorę ;-)

      Usuń
  17. Czy na 2 galaretki to 1 litr wody a na 3 śnieżki 600ml mleka???

    OdpowiedzUsuń
  18. właśnie skończyłam :) jutro będziemy smakować - wymyśliłam śnieżny puch OREO ... na górze posypałam zblendowanymi ciasteczkami - aż mi ślinka leci :D

    OdpowiedzUsuń