Szarlotka nigdy nie była moim ulubionym ciastem. Ale ostatnio bardzo zaintrygował mnie przepis
na szarlotkę z połówkami jabłek. Oryginalny przepis, który znalazłam w internecie
lekko zmodyfikowałam, wypróbowałam go i
od tamtego momentu uwielbiam tą szarlotkę i jest ona jednym z moich ulubionych ciast.
Ciasto jest idealnie kruche.
Podczas pieczenia jabłka zmieniają się w delikatny mus, który rozpływa
się w ustach. Do tego śmietankowy
lukier. Pycha. Mogłabym ją robić i jeść codziennie. Zresztą nie tylko ja.
Składniki:
3
szkl. mąki,
3 łyżki cukru pudru,
1
twarda margaryna lub masło,
150 g
serka homogenizowanego waniliowego,
1
jajko,
jabłka- 15 połówek
jabłka- 15 połówek
Lukier:
1
szkl. cukru pudru
1 łyżka
śmietany 12%
Wykonanie:
Wszystkie
składniki przekładamy do miski i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części jedną rozwałkowujemy i
wykładamy na blaszkę tak aby zakryło dno i połowę wysokości boków blaszki. Na
to układamy obrane, pokrojone, wydrążone z gniazd nasiennych jabłka. Posypujemy
je cynamonem i jeżeli jabłka są bardzo kwaśne to cukrem. Wałkujemy drugą część
ciasta i przykrywamy jabłka. Boki zgniatamy tak aby nie było widać jabłek.
Pieczemy
30-40 min. w 180 stopniach.

Ze
szklanki cukru pudru i 1 łyżki kwaśnej śmietany ucieramy lukier i gorące ciasto
polewamy lukrem.
;-)
OdpowiedzUsuńa co z serkiem ?
OdpowiedzUsuńdo ciasta serek idzie
UsuńTak. Serek dodajemy do ciasta. Tak jak napisałam wszystkie składniki przekładamy do miski i szybko zagniatamy ciasto.
OdpowiedzUsuńRobiłam już kilka razy. Pyszności :-)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńwypróbuję na 100% :)
OdpowiedzUsuńDaj znać czy smakowała ;-)
Usuń