piątek, 17 kwietnia 2015

Krem z brokułów



Za oknem powoli wszystko się zazielenia. Więc czas na coś zielonego i wiosennego na moim blogu.

Dziś zapraszam Was na zupę w pięknym zielonym kolorze, czyli krem z brokułów z czosnkowo- ziołowymi grzankami własnej produkcji. Ugotowaną na bazie bulionu warzywnego. Miłośnicy mięsa mogą oczywiście ugotować ją na bazie bulionu drobiowego.

Brokuły mają wiele właściwości odżywczych. Wpływają na nasze samopoczucie, udowodniono również że mają właściwości chroniące przed rakiem piersi, jajników.  Więc szczególnie polecam ją Paniom;-)

Zupa jest bardzo prosta w przygotowaniu i na pewno zaspokoi każdego głodomora.
 
 

 

Składniki na zupę:

1,5l bulionu warzywnego lub drobiowego,
1 szt. świeżego brokuła,
1 marchewka,
1 korzeń pietruszki,
2 ziemniaki,
1 łyżka śmietany,


Składniki na grzanki:

chleb tostowy lub zwykły,
czosnek granulowany,
zioła prowansalskie,
oliwa.


Wykonanie:

Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w mniejsze kawałki.  Brokuła myjemy i  dzielimy na mniejsze różyczki . Wszystkie warzywa dodajemy do bulionu i gotujemy  do miękkości.  Jak już warzywa będą miękkie całość miksujemy blenderem. Dodajemy łyżkę śmietany. Śmietanę można również dodać bezpośrednio na talerzu.

Chleb kroimy w kostkę. Mieszamy go z czosnkiem, ziołami i oliwą. Pieczemy w 180 stopniach do moment aż się zarumienią.

Zupę możemy podać z grzankami, groszkiem ptysiowym jak również z czosnkową bagietką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz