Za oknem powoli wszystko się zazielenia. Więc czas na coś
zielonego i wiosennego na moim blogu.
Dziś zapraszam Was na zupę w pięknym zielonym kolorze, czyli
krem z brokułów z czosnkowo- ziołowymi grzankami własnej produkcji. Ugotowaną
na bazie bulionu warzywnego. Miłośnicy mięsa mogą oczywiście ugotować ją na
bazie bulionu drobiowego.
Brokuły mają wiele właściwości odżywczych. Wpływają na nasze
samopoczucie, udowodniono również że mają właściwości chroniące przed rakiem
piersi, jajników. Więc szczególnie
polecam ją Paniom;-)
Zupa jest bardzo prosta w przygotowaniu i na pewno zaspokoi
każdego głodomora.
Składniki na zupę:
1,5l bulionu warzywnego lub drobiowego,
1 szt. świeżego brokuła,
1 korzeń pietruszki,
2 ziemniaki,
1 łyżka śmietany,
Składniki na
grzanki:
chleb tostowy lub zwykły,
czosnek granulowany,
zioła prowansalskie,
oliwa.
Wykonanie:
Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w mniejsze kawałki. Brokuła myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki . Wszystkie
warzywa dodajemy do bulionu i gotujemy
do miękkości. Jak już warzywa
będą miękkie całość miksujemy blenderem. Dodajemy łyżkę śmietany. Śmietanę można również dodać bezpośrednio na talerzu.
Chleb kroimy w kostkę. Mieszamy go z czosnkiem, ziołami i
oliwą. Pieczemy w 180 stopniach do moment aż się zarumienią.
Zupę możemy podać z grzankami, groszkiem ptysiowym jak
również z czosnkową bagietką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz