Wiem, że nie każdy
lubi wątróbkę drobiową. Ja zdecydowanie należę do jej fanów. Chętnie zjadam ją
pod każdą postacią, oprócz wersji na słodko z jabłkiem, rodzynkami itp. A i nie lubię wątróbki w śmietanie. Jakoś śmietana
nie pasuje mi do niej.
W związku z tym, że
należę do fanów tego smakołyku zapraszam Was na delikatną wątróbkę z duszoną cebulką i pieczarkami. Bardzo prostą
i szybką w przygotowaniu i najważniejsze bardzo smaczną.
Jedyne o czym musimy
pamiętać to to aby przyprawić ją solą dopiero po usmażeniu ( inaczej nam
stwardnieje i będzie sucha).
Zapraszam!!!
Składniki:
ok. 0,5 kg wątróbki drobiowej,
0,3 kg pieczarek,
2 cebule ( średniej wielkości),
garść drobno posiekanego szczypiorku,
sól,
pieprz,
olej/oliwa do smażenia,
¾ szkl. mleka
Wykonanie:
Wątróbkę oczyszczamy z błonek,
kroimy w mniejsze kawałki. Moczymy w mleku przez kilka godzin.
Cebulę kroimy w piórka, pieczarki
w plastry i dusimy do miękkości. Przekładamy na miseczkę.
Wątróbkę wyjmujemy z mleka,
osuszamy za pomocą ręcznika i smażymy do miękkości. Jak już
będzie usmażona przyprawiamy ją solą i pieprzem oraz dodajemy pieczarki
i cebulę. Dusimy kilka minut. Na wierzch posypujemy szczypiorkiem.
Smacznego!!!
uwielbiam wątróbkę choć po zjedzeniu nawet nie wielkiej ilości umieram na zoładek odbija mi się cały czas,zreszta jak po wszystkim co zjem ;( ale ta z pana przepisu jest warta grzechu ;)
OdpowiedzUsuń