czwartek, 7 kwietnia 2016

Wątróbka z pieczarkami





Wiem, że nie każdy lubi wątróbkę drobiową. Ja zdecydowanie należę do jej fanów. Chętnie zjadam ją pod każdą postacią, oprócz wersji na słodko z jabłkiem, rodzynkami itp.  A i nie lubię wątróbki w śmietanie. Jakoś śmietana nie pasuje mi do niej.

W związku z tym, że należę do fanów tego smakołyku zapraszam Was na delikatną wątróbkę z  duszoną cebulką i pieczarkami. Bardzo prostą i szybką w przygotowaniu i najważniejsze bardzo smaczną.

Jedyne o czym musimy pamiętać to to aby przyprawić ją solą dopiero po usmażeniu ( inaczej nam stwardnieje i będzie sucha).

Zapraszam!!!

Składniki:

ok. 0,5 kg wątróbki drobiowej,
0,3 kg pieczarek,
2 cebule ( średniej wielkości),
garść drobno posiekanego szczypiorku,
sól,
pieprz,
olej/oliwa do smażenia,
¾ szkl. mleka

 

Wykonanie:

Wątróbkę oczyszczamy z błonek, kroimy w mniejsze kawałki. Moczymy w mleku przez kilka godzin.

Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w plastry i dusimy do miękkości.  Przekładamy na miseczkę.

Wątróbkę wyjmujemy z mleka, osuszamy za pomocą ręcznika i smażymy do miękkości.  Jak już  będzie usmażona przyprawiamy ją solą i pieprzem oraz dodajemy pieczarki i cebulę. Dusimy kilka minut. Na wierzch posypujemy szczypiorkiem.

Smacznego!!!

 

 

1 komentarz:

  1. uwielbiam wątróbkę choć po zjedzeniu nawet nie wielkiej ilości umieram na zoładek odbija mi się cały czas,zreszta jak po wszystkim co zjem ;( ale ta z pana przepisu jest warta grzechu ;)

    OdpowiedzUsuń