wtorek, 5 kwietnia 2016

Kinder Country


 
 

Kinder Country to kolejne ciasto inspirowane batonikami.  Śmietankowy środek z prażoną pszenicą otoczony herbatnikami i polany mleczną czekoladą. Przepis dostałam od kuzynki a ona znalazła go na blogu "Przepisy Joli" (http://przepisyjoli.com/2016/01/ciasto-w-5-minut-bez-pieczenia-kinder-country/), lekko go zmodyfikowała i wyszło przepysznie ;-)

Przygotowanie tego ciasta zajmuje chwilę, a znika bardzo szybko ;-) i co najważniejsze nie wymaga uruchomienia piekarnika. Więc będzie idealne na ciepłe dni, które przed nami. ;-)
 

Zapraszam!!!

 

Składniki:

duże opakowanie herbatników,
2,5 szkl. prażonej pszenicy + do posypania na wierzch,
250 ml śmietany 30%,

250 g serka mascarpone,
1 tabliczka białej czekolady,

 

Polewa:

1 tabliczka mlecznej czekolady,

 

Wykonanie:

Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy serek mascarpone. Następnie powoli dodajemy wystudzoną białą czekoladę. Ubijamy aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy prażoną pszenicę i  delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.

Na blaszce o wymiarach 34x24 cm układamy herbatniki. Następnie wykładamy na nie krem i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i wylewamy na drugą warstwę herbatników. Na wierzch posypujemy prażoną pszenicą.

Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

 

Smacznego!!!

 

 

2 komentarze:

  1. Kinder Country to jeden z najlepszych batoników, takie ciasto musi smakowa obłędnie *.* Zaraz zjem ekran :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Passion of Cooking5 kwietnia 2016 20:04

      O tak!! Zgadzam się w 100% ;-) ciasto jest pyszne i bardzo przypomina te batoniki ;-)

      Usuń