Kinder Country to kolejne
ciasto inspirowane batonikami. Śmietankowy środek z prażoną pszenicą otoczony
herbatnikami i polany mleczną czekoladą. Przepis dostałam od kuzynki a ona znalazła go na blogu "Przepisy Joli" (http://przepisyjoli.com/2016/01/ciasto-w-5-minut-bez-pieczenia-kinder-country/), lekko go zmodyfikowała i wyszło przepysznie ;-)
Przygotowanie tego
ciasta zajmuje chwilę, a znika bardzo szybko ;-) i co najważniejsze nie wymaga
uruchomienia piekarnika. Więc będzie idealne na ciepłe dni, które przed nami.
;-)
Zapraszam!!!
Składniki:
duże opakowanie herbatników,
2,5 szkl. prażonej pszenicy + do posypania na wierzch,
250 ml śmietany 30%,
250 g serka mascarpone,
1 tabliczka białej czekolady,
Polewa:
1 tabliczka mlecznej czekolady,
Wykonanie:
Białą czekoladę rozpuszczamy w
kąpieli wodnej, studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania
dodajemy serek mascarpone. Następnie powoli dodajemy wystudzoną białą
czekoladę. Ubijamy aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy prażoną
pszenicę i delikatnie mieszamy za pomocą
łyżki.
Na blaszce o wymiarach 34x24 cm
układamy herbatniki. Następnie wykładamy na nie krem i przykrywamy kolejną
warstwą herbatników. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i wylewamy na
drugą warstwę herbatników. Na wierzch posypujemy prażoną pszenicą.
Odstawiamy do lodówki na kilka
godzin.
Smacznego!!!
Kinder Country to jeden z najlepszych batoników, takie ciasto musi smakowa obłędnie *.* Zaraz zjem ekran :D
OdpowiedzUsuńO tak!! Zgadzam się w 100% ;-) ciasto jest pyszne i bardzo przypomina te batoniki ;-)
Usuń