poniedziałek, 18 kwietnia 2016

Zupa gulaszowa



 

Zupę  gulaszową po raz pierwszy zrobiłam ponad miesiąc temu i powiem Wam, że oboje z mężem bardzo się rozsmakowaliśmy w tej potrawie.  Gościła w naszym domu już kilka razy ;-) i na pewno jeszcze nie raz się pojawi.

W odróżnieniu do innych zup jest  to bardzo konkretna  i syta potrawą z lekką nutą ostrości. Idealnie sprawdza się przy każdej okazji.

Zapraszam!!!

 

Składniki:

1 kg mięsa wieprzowego (łopatki, szynki),
3 czerwone papryki,
3 cebule ( duże),
ok. 0,8 kg ziemniaków
4 marchewki,
2 korzenie pietruszki,
kawałek selera,
1 puszka pomidorów krojonych,
1 koncentrat pomidorowy,
3 łyżki słodkiej papryki,
2 łyżki ostrej papryki,
sól,
pieprz,
kilka liści laurowych,
1 łyżeczka ziela angielskiego,
4 l wody,
olej/oliwa do smażenia

 

Wykonanie:

Marchewkę, pietruszkę i selera kroimy w kostkę. Zalewamy wodą, przyprawiamy solą, pieprzem i nastawiamy bulion. Dodajemy też liście laurowe i ziele angielskie.

Mięso kroimy w większą kostkę. Podsmażamy na złoty kolor. Następnie dodajemy je do bulionu.  Gotujemy do momentu, aż mięso będzie lekko miękkie. Ziemniaki obieramy i  kroimy w mniejszą kostkę, jak mięso będzie lekko miękkie dodajemy je do zupy. Gotujemy kilka minut, następnie dodajemy pokrojoną w większą kostkę paprykę. Cebulę kroimy w pióra i podsmażamy na złoty kolor. Pomidory z puszki, koncentrat oraz podsmażoną cebulę dodajemy również do zupy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką w proszku. Gotujemy aż wszystkie składniki będą miękkie.

 

Smacznego!!!

 

 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz