Zupę gulaszową po raz pierwszy zrobiłam ponad
miesiąc temu i powiem Wam, że oboje z mężem bardzo się rozsmakowaliśmy w tej
potrawie. Gościła w naszym domu już
kilka razy ;-) i na pewno jeszcze nie raz się pojawi.
W odróżnieniu do
innych zup jest to bardzo konkretna i syta potrawą z lekką nutą ostrości.
Idealnie sprawdza się przy każdej okazji.
Zapraszam!!!
Składniki:
1 kg mięsa wieprzowego (łopatki, szynki),
3 czerwone papryki,
3 cebule ( duże),
ok. 0,8 kg ziemniaków
4 marchewki,
2 korzenie pietruszki,
kawałek selera,
1 puszka pomidorów krojonych,
1 koncentrat pomidorowy,
3 łyżki słodkiej papryki,
2 łyżki ostrej papryki,
sól,
pieprz,
kilka liści laurowych,
1 łyżeczka ziela angielskiego,
4 l wody,
olej/oliwa do smażenia
Wykonanie:
Marchewkę, pietruszkę i selera
kroimy w kostkę. Zalewamy wodą, przyprawiamy solą, pieprzem i nastawiamy
bulion. Dodajemy też liście laurowe i ziele angielskie.
Mięso kroimy w większą kostkę.
Podsmażamy na złoty kolor. Następnie dodajemy je do bulionu. Gotujemy do momentu, aż mięso będzie lekko
miękkie. Ziemniaki obieramy i kroimy w
mniejszą kostkę, jak mięso będzie lekko miękkie dodajemy je do zupy. Gotujemy
kilka minut, następnie dodajemy pokrojoną w większą kostkę paprykę. Cebulę
kroimy w pióra i podsmażamy na złoty kolor. Pomidory z puszki, koncentrat oraz
podsmażoną cebulę dodajemy również do zupy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz
papryką w proszku. Gotujemy aż wszystkie składniki będą miękkie.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz