Moja dzisiejsza
propozycja to przepis na bardzo pyszne jajka faszerowane duszonymi pieczarkami.
Bardzo szybkie w przygotowaniu i do tego efektownie wyglądają na świątecznym
stole.
Ale również świetnie
sprawdzają się jako przekąska podczas imprezy czy podczas codziennego
śniadania. Znikają ze stołu w mgnieniu oka ;-)
Zapraszam!!!
Składniki:
10 jajek,
ok. 250-300 g pieczarek,
1-1,5 łyżeczki majonezu,
sól,
pieprz,
garść szczypiorku
Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo, obieramy,
odstawiamy do wystygnięcia. Pieczarki i cebulę drobno siekamy ( możemy też
zetrzeć na tarce na grubych oczkach). Następnie dusimy do miękkości, doprawiamy
solą i pieprzem. Odstawiamy do wystygnięcia. Jajka przekrajamy na pół. Żółtka
wyjmujemy do miseczki i dodajemy do nich wystudzone pieczarki, cebulkę oraz
majonez. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowym farszem
nadziewamy jajka. Na wierzch sypiemy posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!!!
Dobre na przekąskę
OdpowiedzUsuń