środa, 7 października 2015

Pasztet z cukinii


 

 

Ostatnio w swoim ulubionym sklepie z wędlinami kupiłam pasztet cukinii, który bardzo mi smakował. Zaintrygowana smakiem postanowiłam zrobić swój pasztet. I powiem, że wyszedł o wiele lepszy od tego, który kupiłam.

Pasztet ten jest bardzo prosty w wykonaniu, smaczny. Doskonale nadaje się do kanapek jak również bardzo dobrze smakuje sam.

Myślę, że często będzie gościł w naszym domu.

Zapraszam!!!

 

Składniki:

3 szkl. startej cukinii,
3 jajka (oddzielnie żółtka i białka),
3 marchewki,
1,5 szkl. bułki tartej,

200 g żółtego sera,
3 ząbki czosnku,
0,5 selera ( większego),
3 cebule,
0,5 szkl. oleju,
3 łyżki ziół prowansalskich,
sól,
pieprz

 

Wykonanie:

Cukinię dokładnie myjemy. Nie obieramy ale ścieramy na grubych oczkach. Solimy i przekładamy na sitko aby odciekła z nadmiaru wody.

W tym czasie drobno siekamy cebulę i czosnek. Podsmażamy, aż cebulka się zarumieni.  Ser, marchew i seler ścieramy na tarce na grubych oczkach.

Cukinię dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Po odciśnięciu powinno jej być 3 szklanki. Przekładamy do miski. Dodajemy cebulę, ser, marchew, seler, bułkę tartą, olej i żółtka. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Z solą uważamy, bo cukinia była już solona. Dokładnie mieszamy.

Białka ubijamy na sztywno, przekładamy do masy. Delikatnie mieszamy.

Gotowy pasztet przekładamy do keksówki o wymiarach 31x11 cm wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.

Pieczemy przez 60-70 min w temperaturze 200C. Jeżeli pasztet będzie się bardzo rumienił należy przykryć go folią aluminiową. Po upieczeniu dobrze wystudzić, najlepiej w blaszce.

 

Smacznego!!!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz