sobota, 3 października 2015

Sushi




Uwielbiam sushi. Mogłabym je jeść codziennie i to na każdy posiłek.

Moim marzeniem było, żeby się nauczyć robić takie prawdziwe, pyszne sushi. Siostra zrobiła mi ogromną przyjemność i na urodziny podarowała mi zestaw do przygotowywania sushi. Więc nie pozostało mi nic innego jak je zrobić.

Robiłam je dwa razy i powiem Wam, że za każdym razem wychodzi mi coraz lepsze. Z czego jestem bardzo dumna.

Najbardziej czasochłonne jest przygotowanie ryżu i trzeba je zacząć stosunkowo wcześnie. Zwijanie to już przyjemność. Oczywiście pamiętamy o użyciu specjalnego ryżu do sushi.

Zapraszam!!!

 

Składniki (na ok. 40 szt.):

1 szkl. ryżu do sushi,
5 łyżeczek sosu do ryżu,
5 listków nori,

1 ogórek lub awokado,
1 czerwona papryka,
paluszki krabowe,
łosoś,
serek naturalny Piątnicy,
sos sojowy,
wasabi,
imbir

 

Wykonie:

Ryż dokładnie płukamy. Następnie go odsączamy i zalewamy  świeżą wodą. Na szklankę ryżu lejemy 1,2 szkl. wody. Ryż gotujemy pod przykryciem do momentu wrzenia, a potem zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 10 min. Po upływie tego czasu wyłączamy i pozostawiamy ryż pod przykryciem na ok. 15 min. Ryż w tym czasie dojrzeje. Po tym czasie doprawiamy ryż sosem do ryżu i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia.

W między czasie kroimy paprykę, ogórka w cienkie paseczki. Ogórka nie obieramy tylko dokładnie myjemy, paprykę oczywiście też.

Jak już ryż wystygnie możemy zacząć zwijanie sushi.

Klasyczne sushi przygotowujemy kładąc nori na środku maty bambusowej. Nori smarujemy serkiem a potem nakładamy ryż pozostawiając marginesy na brzegach. W dolnej części układamy dowolne składniki. Rulon zwijamy tak, aby listki nori zamknęły ryż i składniki w środku a mata pozostała na zewnątrz. Kroimy na równe części.



Natomiast sushi odwracane ( z ryżem na zewnątrz) robi postępując tak jak wyżej, ale najpierw matę bambusową zakrywamy folią. Na nią nakładamy po kolei ryż, nori i dopiero pozostałe składniki.  Zwijamy rulon pamiętając o tym, że mata i folia mają pozostać na zewnątrz. Zwinięte sushi dekorujemy sezamem i kroimy na równe części.

Gotowe sushi podajemy z imbirem, sosem sojowym i wasabi.

 

Smacznego!!!

 


 

3 komentarze:

  1. Używając oryginalnego ryżu do sushi można spokojnie ułożyć ryż na nori a potem po prostu go odwrócić na drugą stronę. Ryż pięknie się trzyma listka.

    OdpowiedzUsuń