Chyba nie znam osoby, która nie lubiłaby karkówki. Można ją
przygotować na tysiąc sposobów. Ostatnio jadłam karkówkę przyrządzaną razem z
warzywami w takim specjalnym garnku. Pycha. Bardzo mi to smakowało. Niestety
nie posiadam takiego garnka, więc postanowiłam zrobić to danie w piekarniku.
Wyszło pysznie. A do tego jest tak proste. Zresztą przekonajcie się sami;-)
Składnik:
0,7 kg karkówki,
2 cebule,
1 korzeń pietruszki,
0,5 selera,
1 kg ziemniaków,
2 łyżeczki soli,
0,5 łyżeczki czarnego pieprzu,
1 łyżeczka ostrej papryki,
1,5 łyżeczki słodkiej papryki,
2 łyżeczki ziół prowansalskich.
Wykonanie:
Karkówkę myjemy, kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm.
Nacieramy solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Jeżeli jest
możliwość karkówkę można zostawić na noc w lodówce.
Ziemniaki, pietruszkę i seler kroimy w kostkę, marchew w
talarki. Cebule natomiast w pióra. Posypujemy wszystkimi przyprawami. Wkładamy
warzywa do rękawa do pieczenia. Na warzywa układamy plastry karkówki.
Zawiązujemy rękaw, wkładamy go do naczynia żaroodpornego. Pieczemy 70 min w 180 stopniach.
Zrobiłam w naczyniu żaroodpornym, wyszło pysznie :)
OdpowiedzUsuńNa pewno to danie zrobię jeszcze nie jeden raz. Polecam :)
Bardzo się cieszę. ;-)
Usuń