środa, 22 kwietnia 2015

Karkówka z warzywami


 
 


Chyba nie znam osoby, która nie lubiłaby karkówki. Można ją przygotować na tysiąc sposobów. Ostatnio jadłam karkówkę przyrządzaną razem z warzywami w takim specjalnym garnku. Pycha. Bardzo mi to smakowało. Niestety nie posiadam takiego garnka, więc postanowiłam zrobić to danie w piekarniku. Wyszło pysznie. A do tego jest tak proste.  Zresztą przekonajcie się sami;-)

Składnik:

0,7 kg karkówki,
2 cebule,
2 duże marchewki,
1 korzeń pietruszki,
0,5 selera,
1 kg ziemniaków,
2 łyżeczki soli,
0,5 łyżeczki czarnego pieprzu,
1 łyżeczka ostrej papryki,
1,5 łyżeczki słodkiej papryki,
2 łyżeczki ziół prowansalskich.

Wykonanie:

Karkówkę myjemy, kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Nacieramy solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Jeżeli jest możliwość karkówkę można zostawić na noc w lodówce.
Ziemniaki, pietruszkę i seler kroimy w kostkę, marchew w talarki. Cebule natomiast w pióra. Posypujemy wszystkimi przyprawami. Wkładamy warzywa do rękawa do pieczenia. Na warzywa układamy plastry karkówki. Zawiązujemy rękaw, wkładamy go do naczynia żaroodpornego. Pieczemy  70 min w 180 stopniach.

2 komentarze:

  1. Zrobiłam w naczyniu żaroodpornym, wyszło pysznie :)
    Na pewno to danie zrobię jeszcze nie jeden raz. Polecam :)

    OdpowiedzUsuń