poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Spaghetti bolognese


 


A dziś w mojej kuchni króluje Spaghetti bolognese. Danie pozornie  proste w przygotowaniu, ale żeby było idealne trzeba się troszkę napracować.  Kombinowałam z przyprawami, dodatkami. Za każdym razem wychodził inny sos.  Aż w końcu udało mi się stworzyć ostateczną wersję sosu bolognese, która jest idealna.  Bardzo dobrze smakuje z makaronem spaghetti jak również jako farsz do lasagny. Idealnie nadaje się również do faszerowania warzyw. Sos jest gotowy po 30 min, jednak po dłuższym czasie gotowania jest jeszcze lepszy. 
 

Składniki dla 4-5 osób:

0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
2 większe cebule,
5-6 ząbków czosnku,
świeża bazylia ( lub suszona),
2 łyżeczki oregano,
2 łyżeczki ziół prowansalskich,
3-4 łyżki oleju lub oliwy,
1 puszka pomidorów ( pokrojonych),
0,5l przecieru pomidorowego,
sól,
pieprz,
0,5 kg makaronu spaghetti,
ser corregio


Wykonanie:

Na rozgrzanym oleju/oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek.  Doprawiam oregano i ziołami prowansalskimi. Jak cebulka się zeszkli dodaję mięso i marchewkę pokrojoną w cienkie paseczki . Przyprawiam solą i pieprzem. Smażę aż się mięso zarumieni. Następnie dodaję pomidory w puszcze i koncentrat. Gotuję na małym ogniu najlepiej ok. 1,5-2 godzin. Przed samym końcem dodaję garść świeżej, posiekanej bazylii.
Makaron gotuję według instrukcji na opakowaniu.
Sos można wymieszać z makaronem lub polać gorący makaron wyłożony na talerzu.  Na koniec posypuję serem.

1 komentarz:

  1. Witam,
    Tak samo robię sos tylko suszone przyprawy dodaje na sam koniec.Ja również uwielbiam makaron ale mój mąż już niestety nie. Jutro będzie na obiad makaron z bakłażanem i cukinia.

    OdpowiedzUsuń