Mój mąż jest miłośnikiem tego ciasta ;-), zresztą nie
tylko on. Ciasto zachwyca delikatną bitą śmietaną z kawałkami czekolady ułożoną
na świeżych bananach i pysznym czekoladowym cieście. To ciasto na pewno
przypadnie do gustu dorosłym jak również dzieciom. Myślę, że z powodzeniem
mogłoby również zastąpić tort.
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej,
1 szklanka cukru,
1 szklana mleka,
1 szklanka
oleju,
1 łyżeczka
proszku do pieczenia, czubata,
1/2 łyżeczki sody oczyszczanej,
4 łyżki kakao,
2 jajka,
3 banany,
Krem:
2 śmietan-fixy,
500 ml śmietany
30%,
100g gorzkiej czekolady,
4 łyżki cukru pudru.
Wykonanie:
Ciasto:
Jajka ubić z cukrem na gładką, puszystą masę. Suche
składniki (mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę) wymieszać. Do ubitych jajek
dodawać wymieszane składniki przesiane przez sito na przemian z mlekiem i
olejem. Gotowe ciasto wylać do tortownicy o średnicy 24 cm
lub 27 cm. Tortownica powinna być wyłożona papierem do pieczenia, folia aluminiową lub wysmarowana tłuszczem. Piec w temperaturze 160 stopni, ok. 50 minut,
do tzw. suchego patyczka.
Jak już ciasto wystygnie należy delikatnie wydrążyć
połowę miąższu tak, aby zostały brzegi ciasta i nietknięty spód. Banany należy
przekroić na pół i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Ułożyć na
cieście.
Krem:
Czekoladę kroimy na drobne kawałki. Śmietanę ubijamy na niskich
obrotach razem cukrem pudrem i fiksem do śmietan. Jak już będzie ubita dodajemy czekoladę.
Delikatnie mieszamy. Nakładamy śmietanę na ciasto i kształtujemy kopiec. Wierzch posypujemy
rozdrobnionym ciastem i lekko dociskamy tak aby ciasto się przykleiło do
śmietany. Ciasto chłodzimy w lodówce przez 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz