sobota, 18 kwietnia 2015

Kopiec kreta


 
 



Mój mąż jest miłośnikiem tego ciasta ;-), zresztą nie tylko on. Ciasto zachwyca delikatną bitą śmietaną z kawałkami czekolady ułożoną na świeżych bananach i pysznym czekoladowym cieście. To ciasto na pewno przypadnie do gustu dorosłym jak również dzieciom. Myślę, że z powodzeniem mogłoby również zastąpić tort.

Ciasto:

2 szklanki mąki pszennej,


1 szklanka cukru,

1 szklana mleka,

 1 szklanka oleju,

 1 łyżeczka proszku do pieczenia, czubata,

1/2 łyżeczki sody oczyszczanej,

4 łyżki kakao,

2 jajka,

3 banany,


Krem:

2 śmietan-fixy,

 500 ml śmietany 30%,

100g gorzkiej czekolady,

4 łyżki cukru pudru.

Wykonanie:

Ciasto:

Jajka ubić z cukrem na gładką, puszystą masę. Suche składniki (mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę) wymieszać. Do ubitych jajek dodawać wymieszane składniki przesiane przez sito na przemian z mlekiem i olejem.  Gotowe  ciasto wylać do tortownicy o średnicy 24 cm lub 27 cm. Tortownica powinna być wyłożona  papierem do pieczenia, folia aluminiową  lub wysmarowana tłuszczem.  Piec w temperaturze 160 stopni, ok. 50 minut, do tzw. suchego patyczka.

Jak już ciasto wystygnie należy delikatnie wydrążyć połowę miąższu tak, aby zostały brzegi ciasta i nietknięty spód. Banany należy przekroić na pół i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Ułożyć na cieście.
 
 
Krem:

Czekoladę kroimy  na drobne kawałki. Śmietanę ubijamy na niskich obrotach razem cukrem pudrem i fiksem do śmietan.  Jak już będzie ubita dodajemy czekoladę. Delikatnie mieszamy. Nakładamy śmietanę na ciasto i  kształtujemy kopiec. Wierzch posypujemy rozdrobnionym ciastem i lekko dociskamy tak aby ciasto się przykleiło do śmietany. Ciasto chłodzimy w lodówce przez 30 minut.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz