piątek, 29 maja 2015

Ciasteczka z powidłami


 
 
 
Do popołudniowej kawy proponuję Wam kruche ciasteczka ze swojską konfiturą. Są bardzo pyszne i o 100 razy lepsze od tych, które kupujemy w sklepie. Ja osobiście nie lubię kupnej marmolady, więc zrobiłam powidła  śliwkowe.  Ciasteczka można też zrobić z kawałkami jabłek posypanymi cynamonem. Ciasteczka można przechowywać w szczelnym opakowaniu przez kilka dni.

 

Składniki:

50 g drożdży,
8 szkl. mąki + do podsypania jak będzie za mokre,
2 szkl. śmietany 18%
2 kost. smalcu ( w całości bez roztapiania),
0,5 szklanki cukru,
 marmolada.


Wykonanie:

Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Ciasto rozwałkujemy kroimy na kwadraty. Wielkość  tych kwadratów zależy od Was. Na środek kładziemy marmoladę. Potem łapiemy za dwa rogi po przekątnej i składamy je do środka. Trzeba je skleić ze sobą tak żeby ciasteczka się nie rozkleiły. Piec w 180C  przez 15min. Po wystudzeniu  posypujemy cukrem pudrem.

 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz