Do popołudniowej kawy
proponuję Wam kruche ciasteczka ze swojską konfiturą. Są bardzo pyszne i o 100
razy lepsze od tych, które kupujemy w sklepie. Ja osobiście nie lubię kupnej marmolady,
więc zrobiłam powidła śliwkowe. Ciasteczka można też zrobić z kawałkami jabłek
posypanymi cynamonem. Ciasteczka można przechowywać w szczelnym opakowaniu
przez kilka dni.
Składniki:
50 g drożdży,
8 szkl. mąki + do podsypania jak będzie za mokre,
2 kost. smalcu ( w całości bez roztapiania),
0,5
szklanki cukru,
marmolada.
Wykonanie:
Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Ciasto rozwałkujemy
kroimy na kwadraty. Wielkość tych kwadratów
zależy od Was. Na środek kładziemy marmoladę. Potem łapiemy za dwa rogi po przekątnej
i składamy je do środka. Trzeba je skleić ze sobą tak żeby ciasteczka się nie rozkleiły.
Piec w 180C przez 15min. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz