wtorek, 5 maja 2015

Sernik jogurtowy


 



Sernik bez sera? Nie wierzyłam, że to możliwe. A jednak;-) Na pierwszy rzut oka wygląda jak tradycyjny sernik. Mało kto się domyśli, że sernik jest bez sera a na jogurcie.  Lekki i delikatny jak chmurka, rozpływający się w ustach. Zresztą spróbujcie sami.



Składniki na spód:
3 szkl. mąki,
0,5 szkl. cukru,
7 żółtek,

1 kostka margaryny,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki śmietany


Składniki na masę jogurtową:
3 duże jogurty greckie ( po 400g każdy),
2 budynie śmietankowe,
7 białek,
¾ szkl. cukru
Cukier puder do posypania ciasta.

Wykonanie:

Spód:  Wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy ciasto. 2/3 ciasta wykładamy na blaszkę o średnicy 36x24 wysmarowanej margaryną. Pieczemy 10 minut w 180C. Resztę ciasta wkładamy do zamrażalnika.

Masa jogurtowa: Jogurty greckie miksujemy na małych obrotach z cukrem i budyniami. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą jogurtową. Gotową masę serową wylewamy na podpieczony spód. Na wierzch ścieramy pozostałe ciasto. Pieczemy 50 minut w 170C. Studzimy w piekarniku przy otwartych drzwiczkach. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

 



 

 

8 komentarzy:

  1. piękny, muszę wyprobować :) szczególnie masę jogurtową :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Passion of Cooking16 lipca 2015 10:26

    Dziękuję , naprawdę polecam;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. no i chyba jest mniej tuczący jak zwykłe serniki. Uwielbiam, po prostu kocham serniki wszelkiej maści. Ale ten muszę spróbować, z takim się jeszcze nie spotkałam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Passion of Cooking18 lipca 2015 00:02

      Polecam naprawdę warto;-) napewno jest lżejszy i mniej kaloryczny od zwykłego sernika ;-)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Passion of Cooking18 lipca 2015 00:04

      Od czasu do czasu można zapomnieć o bioderkach;-)

      Usuń
  5. Witam a te budynie to dodajemy w formie proszku czy normalnie ugotowane na mleku?

    OdpowiedzUsuń