Sernik bez sera? Nie wierzyłam, że to możliwe. A jednak;-) Na pierwszy rzut oka wygląda jak tradycyjny sernik. Mało kto się domyśli, że sernik jest bez sera a na jogurcie. Lekki i delikatny jak chmurka, rozpływający się w ustach. Zresztą spróbujcie sami.
Składniki na spód:
3 szkl. mąki,
0,5 szkl. cukru,
1 kostka margaryny,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki śmietany
Składniki na masę
jogurtową:
3 duże jogurty greckie ( po 400g każdy),
2 budynie śmietankowe,
7 białek,
¾ szkl. cukru
Cukier puder do posypania ciasta.
Wykonanie:
Spód: Wszystkie składniki
przekładamy do miski i zagniatamy ciasto. 2/3 ciasta wykładamy na blaszkę o średnicy
36x24 wysmarowanej margaryną. Pieczemy 10 minut w 180C. Resztę ciasta wkładamy
do zamrażalnika.
Masa jogurtowa: Jogurty greckie miksujemy na małych obrotach z
cukrem i budyniami. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą
jogurtową. Gotową masę serową wylewamy na podpieczony spód. Na wierzch ścieramy
pozostałe ciasto. Pieczemy 50 minut w 170C. Studzimy w piekarniku przy
otwartych drzwiczkach. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
piękny, muszę wyprobować :) szczególnie masę jogurtową :)
OdpowiedzUsuńDziękuję , naprawdę polecam;-)
OdpowiedzUsuńno i chyba jest mniej tuczący jak zwykłe serniki. Uwielbiam, po prostu kocham serniki wszelkiej maści. Ale ten muszę spróbować, z takim się jeszcze nie spotkałam
OdpowiedzUsuńPolecam naprawdę warto;-) napewno jest lżejszy i mniej kaloryczny od zwykłego sernika ;-)
Usuńna bioderka
OdpowiedzUsuńOd czasu do czasu można zapomnieć o bioderkach;-)
UsuńWitam a te budynie to dodajemy w formie proszku czy normalnie ugotowane na mleku?
OdpowiedzUsuńW proszku;-)
Usuń