Ziemniaki po szwedzku tak zwane „ Hasselback potatoes” coraz częściej pojawiają się na naszych stołach. I wcale się nie dziwię. Są banalnie proste, a przy tym bardzo smaczne. Idealnie pasują do dań z mięs. Są również pyszne jako przekąska. Myślę, że z powodzeniem mogą zastąpić frytki. Można je przygotować na kilka sposobów np., z serem, z czosnkiem czy boczkiem. Ja dziś zapraszam Was na ziemniaki z oregano i słodką papryką. W przepisie nie podam ilości składników, ponieważ trzeba je dopasować do ilości ziemniaków. ;-) Smacznego!!!
Składniki:
ziemniaki,
sól,
słodka papryka,
olej,
oregano.
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i myjemy.
Każdego ziemniaka układamy na łyżce i nacinamy głęboko co 2-3mm. Ponacinane
ziemniaki płuczemy w zimnej wodzie ( wypłuczemy wtedy skrobię i plasterki nie
będą się sklejały podczas pieczenia). Następnie przy pomocy pędzelka smarujemy ziemniaki olejem. Smarujemy również pomiędzy plastrami.
Posmarowane ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy solą,
pieprzem, oregano i słodką papryką.
Pieczemy ok. 50 min w 200C. Co do pieczenia to trzeba obserwować co się
dzieje z ziemniakami. Są odmiany, które krócej się pieką a są też takie, które
trzeba dłużej piec.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz