wtorek, 5 maja 2015

Ziemniaki po szwedzku





Ziemniaki po szwedzku tak zwane „ Hasselback  potatoes” coraz częściej pojawiają się na naszych stołach. I wcale się nie dziwię. Są banalnie proste, a przy tym bardzo smaczne.  Idealnie pasują do dań z mięs. Są również pyszne jako przekąska. Myślę, że z powodzeniem mogą zastąpić frytki. Można je przygotować na kilka sposobów np., z serem, z czosnkiem czy boczkiem.  Ja dziś zapraszam Was na ziemniaki z oregano i słodką papryką.  W przepisie nie podam ilości składników, ponieważ trzeba je dopasować do ilości ziemniaków. ;-) Smacznego!!!

 

Składniki:

ziemniaki,
sól,
pieprz,
słodka papryka,
olej,
oregano.


Wykonanie:

Ziemniaki obieramy i myjemy. Każdego ziemniaka układamy na łyżce i  nacinamy głęboko co 2-3mm. Ponacinane ziemniaki płuczemy w zimnej wodzie ( wypłuczemy wtedy skrobię i plasterki nie będą się sklejały podczas pieczenia). Następnie przy pomocy pędzelka  smarujemy ziemniaki  olejem. Smarujemy również pomiędzy plastrami. Posmarowane ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy solą, pieprzem, oregano i słodką papryką.  Pieczemy ok. 50 min w 200C. Co do pieczenia to trzeba obserwować co się dzieje z ziemniakami. Są odmiany, które krócej się pieką a są też takie, które trzeba dłużej piec.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz