Bardzo lubię cukinię
i już dawno miałam zrobić cukinię faszerowaną . Można ją przygotować na wiele
sposobów. Ja dziś zrobiłam cukinię z mięsem mielonym i pieczarkami. Pycha.
Nawet mój mąż, który nie przepada za cukinią zjadł i poprosił o dokładkę.;-)
Składniki:
5 cukinii,
0,5 kg mięsa mielonego,
3 ząbki czosnku,
0,4 kg pieczarek,
2 pomidory,
3 łyżki ketchupu,
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
0,3 kg sera,
natka pietruszki ( ilość wedle uznania),
olej do smażenia,
sól,
pieprz
Wykonanie:
Cukinię myjemy, odcinamy
końcówki, przekrajamy na pół, wydrążamy miąższ (nie wyrzucamy go). Pieczarki
podsmażamy razem z cebulą i czosnkiem. Dodajemy mięso i część miąższu z cukinii.
Smażymy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Jak już mięso będzie miękkie dodajemy
pomidora pokrojonego w kostkę. Dusimy aż pomidor będzie miękki. Na koniec
dodajemy ketchup, koncentrat pomidorowy i natkę pietruszki. Faszerujemy cukinię. Pieczemy 35 min w 180C.
Ok 5 min przed końcem pieczenia cukinię sypiemy serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz