czwartek, 14 maja 2015

Cukinia faszerowana mięsem mielonym




 
Bardzo lubię cukinię i już dawno miałam zrobić cukinię faszerowaną . Można ją przygotować na wiele sposobów. Ja dziś zrobiłam cukinię z mięsem mielonym i pieczarkami. Pycha. Nawet mój mąż, który nie przepada za cukinią zjadł i poprosił o dokładkę.;-)


Składniki:

5 cukinii,
0,5 kg mięsa mielonego,
3 cebule,
3 ząbki czosnku,
0,4 kg pieczarek,
2 pomidory,
3 łyżki ketchupu,
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
0,3 kg sera,
natka pietruszki ( ilość wedle uznania),
olej do smażenia,
sól,
pieprz

 

Wykonanie:

Cukinię myjemy, odcinamy końcówki, przekrajamy na pół, wydrążamy miąższ (nie wyrzucamy go). Pieczarki podsmażamy razem z cebulą i czosnkiem. Dodajemy mięso i część miąższu z cukinii. Smażymy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Jak już mięso będzie miękkie dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę. Dusimy aż pomidor będzie miękki. Na koniec dodajemy ketchup, koncentrat pomidorowy i natkę pietruszki.  Faszerujemy cukinię. Pieczemy 35 min w 180C. Ok 5 min przed końcem pieczenia cukinię sypiemy serem.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz