Oryginalny przepis na
ten gulasz pochodzi z kuchni rosyjskiej. Wersji tego dania jest bardzo dużo. A
ja chcę się z Wami podzielić przepisem, który najbardziej lubię. Jest to bardzo
dobra propozycja na obiad czy na spotkanie z przyjaciółmi. I powiem Wam, że
następnego dnia gulasz ten smakuje o wiele lepiej.
Gulasz w oryginalnym przepisie
jest robiony z wołowiny, ale można go również przygotować z mięsa wieprzowego.
Smacznego!!!
Składniki:
1kg polędwicy wołowej,
0,5 kg pieczarek,
6 ogórków kiszonych,
1 słoik papryki konserwowej (250ml),
6 łyżek koncentratu pomidorowego,
sól,
pieprz,
olej do smażenia,
2 łyżki mąki
Wykonanie:
Mięso opłukać, osuszyć
ręcznikiem, pokroić w paski o grubości ok. 1 cm. Podsmażyć. Odstawić na bok.
Cebulę, paprykę i ogórki pokroić w paski, pieczarki w ćwiartki. Warzywa podsmażyć
i dodać do mięsa, dokładnie wymieszać. Dolać 1,5 l wody i koncentrat
pomidorowy. Doprawić solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu ok. 1.5 godziny, od
czasu do czas mieszając. Czas duszenia zależy od mięsa. Na koniec wymieszać
mąkę z wodą i zagęścić gulasz.
Jest to wspaniałe danie robię tak samo tylko dodaję łyżeczkę musztardy jest trochę ostrzejsze pycha
OdpowiedzUsuń