sobota, 9 maja 2015

Gulasz a'la Strogonow





Oryginalny przepis na ten gulasz pochodzi z kuchni rosyjskiej. Wersji tego dania jest bardzo dużo. A ja chcę się z Wami podzielić przepisem, który najbardziej lubię. Jest to bardzo dobra propozycja na obiad czy na spotkanie z przyjaciółmi. I powiem Wam, że następnego dnia gulasz ten smakuje o wiele lepiej.
Gulasz w oryginalnym przepisie jest robiony z wołowiny, ale można go również przygotować z mięsa wieprzowego.

 Smacznego!!!

 

Składniki:

1kg polędwicy wołowej,
0,5 kg pieczarek,
4 duże cebule,

6 ogórków kiszonych,
1 słoik papryki konserwowej (250ml),
6 łyżek koncentratu pomidorowego,
sól,
pieprz,
olej do smażenia,
2 łyżki mąki


Wykonanie:

Mięso opłukać, osuszyć ręcznikiem, pokroić w paski o grubości ok. 1 cm. Podsmażyć. Odstawić na bok. Cebulę, paprykę i ogórki pokroić w paski, pieczarki w ćwiartki. Warzywa podsmażyć i dodać do mięsa, dokładnie wymieszać. Dolać 1,5 l wody i koncentrat pomidorowy. Doprawić solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu ok. 1.5 godziny, od czasu do czas mieszając. Czas duszenia zależy od mięsa. Na koniec wymieszać mąkę z wodą i zagęścić gulasz.

1 komentarz:

  1. Jest to wspaniałe danie robię tak samo tylko dodaję łyżeczkę musztardy jest trochę ostrzejsze pycha

    OdpowiedzUsuń