środa, 27 maja 2015

Omlet ze szparagami



 
 

Uwielbiam sezonowe produkty i z niecierpliwością czekam na nie cały rok. Cieszą one kolorami, smakiem i wnoszą do naszej kuchni świeży powiew wiosny.;-) A tego właśnie nam potrzeba;-)

Dziś kolej na szparagi, które mają niepowtarzalny smak i nie wymagają skomplikowanych dodatków czy przypraw. Są bardzo zdrowe, apetyczne i łatwe w przygotowaniu. A do tego są uznawane za afrodyzjaki ;-)

Sezon na szparagi jest bardzo krótki, ( jak dla mnie za krótki)i  trwa zaledwie kilka tygodni. Ale lista potraw, które możemy z nimi przygotować jest bardzo długa.  Z czego bardzo się cieszę.

Jako pierwszy przepis zaproponuję Wam na omlet ze szparagami. Omlet jest lekki, wiosenny i na pewno po takim omlecie cały dzień będzie udany. ;-) Zresztą spróbujcie sami.


Składniki: ( na jednego omleta)

4 jajka,
5 szparagów (najlepiej zielonych),
koperek (ilość  wedle uznania),
8 plasterków szynki,
1 łyżeczka mąki,
sól,
pieprz,
0,5 łyżeczki cukru.


Wykonanie:

Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki, przekrajamy wzdłuż  na pół. Następnie gotujemy je do miękkości w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Po ugotowaniu odcedzamy je i przepłukujemy zimną wodą.

Szynkę kroimy w paseczki, podsmażamy.  W między czasie jajka wbijamy do miseczki, przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy koperek i mąkę. Dokładnie mieszamy ( najlepiej widelcem). Jajka wylewamy na patelnię, a na środek układamy szparagi. Smażymy na małym ogniu, aż boki będą ścięte.  Następnie delikatnie zsuwamy omlet na talerz, odwracamy go i smażymy drugą stronę.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz