Uwielbiam sezonowe
produkty i z niecierpliwością czekam na nie cały rok. Cieszą one kolorami,
smakiem i wnoszą do naszej kuchni świeży powiew wiosny.;-) A tego właśnie nam
potrzeba;-)
Dziś kolej na
szparagi, które mają niepowtarzalny smak i nie wymagają skomplikowanych
dodatków czy przypraw. Są bardzo zdrowe, apetyczne i łatwe w przygotowaniu. A
do tego są uznawane za afrodyzjaki ;-)
Sezon na szparagi
jest bardzo krótki, ( jak dla mnie za krótki)i trwa zaledwie kilka tygodni. Ale lista potraw,
które możemy z nimi przygotować jest bardzo długa. Z czego bardzo się cieszę.
Jako pierwszy przepis
zaproponuję Wam na omlet ze szparagami. Omlet jest lekki, wiosenny i na pewno
po takim omlecie cały dzień będzie udany. ;-) Zresztą spróbujcie sami.
Składniki: ( na
jednego omleta)
4 jajka,
5 szparagów (najlepiej zielonych),
8 plasterków szynki,
1 łyżeczka mąki,
sól,
pieprz,
0,5 łyżeczki cukru.
Wykonanie:
Szparagi myjemy, odcinamy twarde
końcówki, przekrajamy wzdłuż na pół.
Następnie gotujemy je do miękkości w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Po
ugotowaniu odcedzamy je i przepłukujemy zimną wodą.
Szynkę kroimy w paseczki,
podsmażamy. W między czasie jajka
wbijamy do miseczki, przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy koperek i mąkę.
Dokładnie mieszamy ( najlepiej widelcem). Jajka wylewamy na patelnię, a na
środek układamy szparagi. Smażymy na małym ogniu, aż boki będą ścięte. Następnie delikatnie zsuwamy omlet na talerz,
odwracamy go i smażymy drugą stronę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz