piątek, 13 listopada 2015

Barszcz ukraiński





Barszcz ukraiński to jedna z moich ulubionych zup. Niestety nie gości w moim domu zbyt często, ponieważ mój mąż nie lubi buraków. A mi jakoś nigdy nie chce się  gotować  dwóch obiadów jednego dnia. Mimo tego, że uwielbiam gotować.

Ale ostatnio nie wytrzymałam i dla siebie zrobiłam barszczyk, a dla męża ogórkową.

Zupka wyszła bardzo pyszna,  treściwa i pożywna. Czyli taka jak lubię ;-).

Jest to idealna zupa na jesienne dni.

Zapraszam!!!

Składniki:

dowolne mięso,
6 dużych buraków,
1 puszka białej fasoli,
¼ główki białej kapusty ( małej),
2 marchewki,
1 korzeń pietruszki,
kawałek selera,
2 ziemniaki ( duże),
0,5 cebuli,
2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki,
3 liście laurowe,
0,5 łyżeczki ziela angielskiego,
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
sól,
pieprz,
śmietana do smaku

 

Wykonanie:

Mięso gotujemy w ok. 3 l wody. Od czasu do czasu zbieramy powstające szumowiny. Jak już zbierzemy wszystkie szumowiny  dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i obrane buraki. Buraków nie kroimy. Przyprawiamy solą i pieprzem i jeżeli ktoś używa to Vegetą. Jak buraki będą miękkie wyjmujemy je z zupy, odstawiamy do przestygnięcia. W między czasie kroimy marchew, korzeń pietruszki, seler i ziemniaki w kostkę. Dodajemy do zupy. Buraki ścieramy na grubych oczkach i dodajemy do zupy. Ja część buraków ścieram, a część kroję w kostkę. Bardzo lubię smak buraka w zupie.  Cebulę i kapustę kroimy w drobną kostkę i również dodajemy do zupy.  Gotujemy. Na samym końcu dodajemy odsączoną z zalewy fasolę, koncentrat pomidorowy i posiekaną natkę pietruszki. Gotujemy kilka minut i gotowe.

Podajemy z łyżeczką śmietany.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz