poniedziałek, 30 listopada 2015

Cannelloni ze szpinakiem




 

Na te danie miałam ochotę od dłuższego czasu.

Zbierałam się do jego przygotowania i zebrać się nie mogłam. Aż w końcu nadszedł ten dzień i mimo, że jest to bardzo czasochłonne danie opłacało się. Wyszło bardzo smacznie ;-)

Jest to jedna z moich ulubionych zapiekanek.

 I jestem pewna, że będzie smakować każdemu.

Wielbiciele mięsa mogą przygotować wersję z sosem pomidorowym i mięsem mielonym.

Zapraszam!!!

 

Składniki na ok. 20 rurek :

Farsz:

0,5 kg szpinaku ( mrożonego ),
3 ząbki czosnku,
garść żółtego sera startego na grubych oczkach,
sól,
pieprz,
2 łyżki masła,

 

Sos beszamelowy:

3 łyżki masła,
2 czubate łyżki mąki pszennej,
0,5 l mleka,
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowa,

 

Dodatkowo:

 makaron cannelloni,
150 g żółtego sera

 

Wykonie:

Szpinak rozmrażamy następnie dusimy na maśle. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy, aż  będzie miękki. Pod koniec dodajemy ser.  Dokładnie mieszamy i czekamy aż ser się rozpuści.

W drugim garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy tak aby nie było grudek.  Następnie wlewamy mleko. Mieszamy i gotujemy kilka minut. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.  Jeżeli sos będzie bardzo gęsty należy dolać więcej mleka.

Gotowym farszem napełniamy nie ugotowany makaron i układamy w naczyniu żaroodpornym. Naczynie wcześniej smarujemy masłem lub olejem. 

Wierzch makaronu polewamy dokładnie i obficie sosem beszamelowym.  Na wierzch sypiemy startym serem.

Pieczemy przez ok. 45 minut w 180C.

Smacznego!!!

 

 

 

 

 

2 komentarze: