Na te danie miałam
ochotę od dłuższego czasu.
Zbierałam się do jego
przygotowania i zebrać się nie mogłam. Aż w końcu nadszedł ten dzień i mimo, że
jest to bardzo czasochłonne danie opłacało się. Wyszło bardzo smacznie ;-)
Jest to jedna z moich
ulubionych zapiekanek.
I jestem pewna, że będzie smakować każdemu.
Wielbiciele mięsa
mogą przygotować wersję z sosem pomidorowym i mięsem mielonym.
Zapraszam!!!
Składniki na ok.
20 rurek :
Farsz:
0,5 kg szpinaku ( mrożonego ),
3 ząbki czosnku,
garść żółtego sera startego na grubych oczkach,
sól,
pieprz,
2 łyżki masła,
Sos beszamelowy:
3 łyżki masła,
2 czubate łyżki mąki pszennej,
0,5 l mleka,
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowa,
Dodatkowo:
makaron cannelloni,
150 g żółtego sera
Wykonie:
Szpinak rozmrażamy następnie
dusimy na maśle. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i
pieprzem. Dusimy, aż będzie miękki. Pod
koniec dodajemy ser. Dokładnie mieszamy
i czekamy aż ser się rozpuści.
W drugim garnku rozpuszczamy
masło. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy tak aby nie było grudek. Następnie wlewamy mleko. Mieszamy i gotujemy
kilka minut. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Jeżeli sos będzie bardzo gęsty należy dolać
więcej mleka.
Gotowym farszem napełniamy nie
ugotowany makaron i układamy w naczyniu żaroodpornym. Naczynie wcześniej
smarujemy masłem lub olejem.
Wierzch makaronu polewamy
dokładnie i obficie sosem beszamelowym.
Na wierzch sypiemy startym serem.
Pieczemy przez ok. 45 minut w
180C.
Smacznego!!!
Pyszne! Polecam ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję;-)
Usuń