wtorek, 3 listopada 2015

Pulpeciki w sosie pomidorowym




 

Na przekąskę była rolada z łososiem i szpinakiem a na obiad robię dziś pulpeciki w sosie pomidorowym.

Pyszne i bardzo szybkie w przygotowaniu danie. Pasuje idealnie do ziemniaków, ryżu czy kaszy. I co najważniejsze, jest to danie uwielbiane przez dzieci.

Zresztą spróbujcie sami.

Zapraszam!!!

 
 

Składniki:


0,5 kg mięsa mielonego  ( drobiowego lub wieprzowego, albo mieszanego),
3 marchewki,
1 korzeń natki pietruszki,
kawałek selera,
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
0,5 kajzerki,
sól,
pieprz,
woda do gotowania pulpetów


Wykonanie:


Kajzerkę moczymy w wodzie. Następnie odciskamy ją z nadmiaru wody.  Jajko i bułkę dodajemy do mięsa. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.  Formujemy małe kuleczki.  Gotujemy je na mniejszym ogniu. Warzywa kroimy w kostkę, dodajemy do pulpetów.  Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy. Dusimy jeszcze chwilę. Jeżeli jest taka potrzeba przyprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz