piątek, 6 listopada 2015

Stripsy/ skrzydełka a’la KFC


 

 
 
 


Oboje z mężem bardzo lubimy KFC i był taki czas, że często wybieraliśmy się ja na stripsy, a mąż na skrzydełka.

Zmieniło się to kiedy na blogu „Uwielbiam Gotować” wypatrzyłam ten przepis. I teraz kiedy mamy ochotę na KFC robimy je w domu. I powiem Wam, że smakiem i wyglądem przypominają te, które możemy kupić.

Jeżeli ktoś lubi ostrzejsze to można zwiększyć ilość pieprzu i ostrej papryki.

Idealnie pasują do frytek i sosu czosnkowego, jak również są pyszne z samą surówką.

Zapraszam!!!!

 


Składniki:

60 dag skrzydełek,
60 dag piersi z kurczaka,
2 łyżeczki pieprzu Cayenne,
1,5 łyżeczki soli,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
1 łyżeczka ostrej papryki,

 

Ciasto naleśnikowe:

2 jajka,
0,5 łyżeczki soli,
1 łyżeczka pieprzu Cayenne,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
0,5 łyżeczki ostrej papryki,
1 szkl. mąki,
0,5 szkl. mleka

 

Panierka:
mąka pszenna

 

Dodatkowo:
olej do smażenia

 

Wykonanie:

Skrzydełka i pierś myjemy, osuszamy ręcznikiem. Skrzydełka przekrajamy na pół, okrajamy też tzw. „lotkę” . Pierś z kurczaka kroimy w paski.

Przekładamy mięso do miski i posypujemy wszystkimi przyprawami. Dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był obtoczony w przyprawach.

Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy sól, pieprz, paprykę, mleko i mąkę. Mieszamy za pomocą blendera lub miksera do momentu aż ciasto będzie jednolite. Następnie przelewamy ciasto do miski z mięsem i dokładnie mieszamy tak aby każdy kawałek mięsa był oblany ciastem. Odstawiamy na ok. 1 godzinę do lodówki.

Do pojemnika lub miski ( koniecznie z pokrywką) wsypujemy mąkę. Wkładamy kilka kawałków kurczaka, zamykamy pojemnik a następnie potrząsamy. Mąka musi dokładnie pokryć mięso.

W głębokiej patelni lub frytkownicy rozgrzewamy olej. Jak już będzie rozgrzany partiami wkładamy kurczaka. Smażymy z obu stron na złoty kolor.

Po usmażeniu osączamy za pomocą ręcznika papierowego.

 

Smacznego!!!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz