Oboje z mężem bardzo
lubimy KFC i był taki czas, że często wybieraliśmy się ja na stripsy, a mąż na
skrzydełka.
Zmieniło się to kiedy
na blogu „Uwielbiam Gotować” wypatrzyłam ten przepis. I teraz kiedy mamy ochotę
na KFC robimy je w domu. I powiem Wam, że smakiem i wyglądem przypominają te,
które możemy kupić.
Jeżeli ktoś lubi
ostrzejsze to można zwiększyć ilość pieprzu i ostrej papryki.
Idealnie pasują do
frytek i sosu czosnkowego, jak również są pyszne z samą surówką.
Zapraszam!!!!
Składniki:
60 dag skrzydełek,
60 dag piersi z kurczaka,
2 łyżeczki pieprzu Cayenne,
1,5 łyżeczki soli,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
1 łyżeczka ostrej papryki,
Ciasto
naleśnikowe:
2 jajka,
0,5 łyżeczki soli,
1 łyżeczka pieprzu Cayenne,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
0,5 łyżeczki ostrej papryki,
1 szkl. mąki,
0,5 szkl. mleka
Panierka:
mąka pszenna
Dodatkowo:
olej do smażenia
Wykonanie:
Skrzydełka i pierś myjemy, osuszamy
ręcznikiem. Skrzydełka przekrajamy na pół, okrajamy też tzw. „lotkę” . Pierś z
kurczaka kroimy w paski.
Przekładamy mięso do miski i
posypujemy wszystkimi przyprawami. Dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek
mięsa był obtoczony w przyprawach.
Do drugiej miski wbijamy jajka,
dodajemy sól, pieprz, paprykę, mleko i mąkę. Mieszamy za pomocą blendera lub
miksera do momentu aż ciasto będzie jednolite. Następnie przelewamy ciasto do
miski z mięsem i dokładnie mieszamy tak aby każdy kawałek mięsa był oblany
ciastem. Odstawiamy na ok. 1 godzinę do lodówki.
Do pojemnika lub miski (
koniecznie z pokrywką) wsypujemy mąkę. Wkładamy kilka kawałków kurczaka,
zamykamy pojemnik a następnie potrząsamy. Mąka musi dokładnie pokryć mięso.
W głębokiej patelni lub frytkownicy
rozgrzewamy olej. Jak już będzie rozgrzany partiami wkładamy kurczaka. Smażymy
z obu stron na złoty kolor.
Po usmażeniu osączamy za pomocą
ręcznika papierowego.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz