Długo nie robiłam
pierogów. Chyba ostatni raz w wakacje jak był sezon na jagody.
A ostatnio naszło
mnie na słodkie pierogi z serem, które przypominają mi smak dzieciństwa.
Można je podawać z
ulubionymi dodatkami owocami, jogurtem, śmietaną czy po prostu posypane
cynamonem.
Jestem pewna, że będą
smakować każdemu.
Zapraszam!!!
Składniki na
ciasto:
1 kg. mąki,
0,5 l gorącej wody,
szczypta soli
Składniki na
farsz:
1kg twarogu,
4- 5 łyżek cukru,
1 op. cukru waniliowego,
2 żółtka
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do większej miski, dodajemy szczyptę soli.
Stopniowo dolewamy gorącą wodę. Dokładnie ugniatamy ciasto. W razie
konieczności dodajemy jeszcze mąki. Ciasto nie może się kleić.
Wszystkie składniki farszu przekładamy do miski i dokładnie
mieszamy.
Następnie dzielimy ciasto na mniejsze porcje. Każdą porcję
wałkujemy na cienki placek. Szklanką wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy
łyżeczkę farszu. Następnie składamy ciasto na pół i dokładnie sklejamy brzegi
tworząc przy tym „falę”. Jeżeli ktoś będzie miał problem ze sklejaniem pierogów
można sobie pomóc widelcem.
Gotowe pierogi układamy na tacy, tak aby się nie skleiły.
Pierogi gotujemy w gorącej i lekko osolonej wodzie do
momentu aż wypłyną na wierz. Ugotowane pierogi układamy na talerzu lub tacy tak
aby się nie skleiły.
Smacznego!!!!
Mniam! Super przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;-)
Usuń