środa, 25 listopada 2015

Pierogi z serem na słodko

 
 



 

Długo nie robiłam pierogów. Chyba ostatni raz w wakacje jak był sezon na jagody.

A ostatnio naszło mnie na słodkie pierogi z serem, które przypominają mi smak dzieciństwa.

Można je podawać z ulubionymi dodatkami owocami, jogurtem, śmietaną czy po prostu posypane cynamonem.

Jestem pewna, że będą smakować każdemu.

Zapraszam!!!

 


Składniki na ciasto:

1 kg. mąki,
0,5 l gorącej wody,
szczypta soli

 
Składniki na farsz:

1kg twarogu,
4- 5  łyżek cukru,
1 op. cukru waniliowego,
2 żółtka

 

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy do większej miski, dodajemy szczyptę soli. Stopniowo dolewamy gorącą wodę. Dokładnie ugniatamy ciasto. W razie konieczności dodajemy jeszcze mąki. Ciasto nie może się kleić.

Wszystkie składniki farszu przekładamy do miski i dokładnie mieszamy.

Następnie dzielimy ciasto na mniejsze porcje. Każdą porcję wałkujemy na cienki placek. Szklanką wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy łyżeczkę farszu. Następnie składamy ciasto na pół i dokładnie sklejamy brzegi tworząc przy tym „falę”. Jeżeli ktoś będzie miał problem ze sklejaniem pierogów można sobie pomóc widelcem.

Gotowe pierogi układamy na tacy, tak aby się nie skleiły.

Pierogi gotujemy w gorącej i lekko osolonej wodzie do momentu aż wypłyną na wierz. Ugotowane pierogi układamy na talerzu lub tacy tak aby się nie skleiły.

Smacznego!!!!

 

2 komentarze: