poniedziałek, 2 listopada 2015

Torcik kakaowo- śmietankowy z wiśniami i czekoladową koronką

 
 
 




Trochę zaniedbałam mojego bloga, z czego jestem bardzo nie zadowolona. Wiecie jak to jest praca, dom i tak w kółko. Do tego głowa zajęta czymś innym ;-). Ale na razie nie zdradzę, Wam czym ;-). Ci co mnie znają to wiedzą, reszta musi poczekać.


Listopad rozpoczynam pysznym kakaowo-śmietankowym torcikiem.  Torcik jest z moim ulubionym serkiem mascarpone. Do tego jest bardzo lekki, puszysty i smaczny. Myślę, że będzie smakował każdemu. I jest idealny na każdą okazję.

Zapraszam!!!

Składniki:

Biszkopt:

7 jajek,
0,5 szkl mąki ziemniaczanej,
¾ szkl. cukru,

0,5 szkl. mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżeczki kakao,

 

Masa:

4 serki mascarpone ( po 250g każdy),
0,8 l śmietany 30%,
5 – 6 łyżek cukru pudru,
0,4 kg wiśni z kompotu lub mrożonych,


Czekoladowa koronka:

2 gorzkie czekolady,

 

Wykonanie:

Mąkę zwykłą i ziemniaczaną przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i kakaem do miski . W drugiej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Jak już je ubijemy dodajemy partiami cukier i żółtka. Nadal ubijamy.  Następnie do masy jajecznej dodajemy mąkę. Delikatnie miksujemy. Wymieszaną masę przekładamy do formy o średnicy 26 cm. Pieczemy w temperaturze 160C przez ok. 30-40 minut.

Jak już biszkopt wystygnie przekrajamy go na 3 części.

Śmietanę ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy mascarpone i cukier puder.  Ubijamy na sztywną masę.  Jak już masa jest gotowa oddzielamy od niej ¼ masy. Do reszty dodajemy odsączone wiśnie. Mieszamy. Masą z wiśniami przekładamy blaty ciasta. Wierzch i boki tortu smarujemy masą bez wiśni. Dokładnie wygładzamy. Odstawiamy do lodówki.

W między czasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Z papieru do pieczenia wycinamy pasek. Pasek ten musi być wysoki i szeroki tak jak nasz tort ( może być też wyższy).  Rozpuszczoną czekoladę przelewamy do rękawa do dekoracji tortów. Pasek papieru rozkładamy na stole i zaczynamy tworzenie wzorów. ;-) Następnie odkładamy pasek, aby czekolada zastygła. Jeżeli mamy bardzo gorąco w domu możemy włożyć go na chwilę do lodówki.  Tylko musimy  uważać, aby czekolada nie zastygła za bardzo. Musi być plastyczna. Trzeba wyczuć odpowiedni moment.

Tort wyjmujemy z lodówki. Delikatnie przykładamy pasek do tortu, dociskamy. Odstawiamy tort do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie delikatnie odrywamy papier od czekolady. Uważamy, żeby się nie połamała.

Dekorujemy i gotowe!!!

 

 

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz