Nie wiem jak Wam, ale
mi czerwony barszcz zawsze kojarzy się z Wigilią, chociaż świetnie sprawdza się
podczas różnych imprez, obiadu czy kolacji.
Podstawą barszczu
czerwonego jest duża ilość buraków oraz odpowiednia ilość wody. Ja zawsze na
litr wody daję kilogram buraków. Barszczyk wychodzi idealny.
Barszczyk możemy
podać z różnymi dodatkami: pierogami, pasztecikami, krokietami czy ziemniakami
z patelni.
Jednak w Wigilię
barszczyk smakuje najlepiej z uszkami. Przepis na uszka znajdziecie tutaj
Zapraszam!!!
Składniki:
1 kg buraków,
1 cebula,
1 marchewka,
1 korzeń pietruszki,
kawałek selera,
2 ząbki czosnku,
3 liście laurowe,
5 szt. ziela angielskiego,
1 łyżeczka majeranku,
2 łyżeczki octu,
1 łyżeczka cukru,
sól
Wykonanie:
Buraki myjemy, obieramy i kroimy
na mniejsze kawałki. Zalewamy litrem wody. Gotujemy przez 20 minut. Pozostałe
warzywa obieramy i dodajemy do buraków. Dodajemy również czosnek, liście laurowe i
ziele angielskie. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Następnie wyjmujemy warzywa, a barszcz
przecedzamy przez sitko. Doprawiamy
solą, cukrem, octem oraz majerankiem. Gotujemy kilka minut.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz