środa, 9 grudnia 2015

Barszcz czerwony czysty


 


 
Nie wiem jak Wam, ale mi czerwony barszcz zawsze kojarzy się z Wigilią, chociaż świetnie sprawdza się podczas różnych imprez, obiadu czy kolacji.

Podstawą barszczu czerwonego jest duża ilość buraków oraz odpowiednia ilość wody. Ja zawsze na litr wody daję kilogram buraków. Barszczyk wychodzi idealny.

Barszczyk możemy podać z różnymi dodatkami: pierogami, pasztecikami, krokietami czy ziemniakami z patelni.

Jednak w Wigilię barszczyk smakuje najlepiej z uszkami. Przepis na uszka znajdziecie tutaj

Zapraszam!!!

 

Składniki:

1 kg buraków,
1 cebula,
1 marchewka,

1 korzeń pietruszki,
kawałek selera,
2 ząbki czosnku,
3 liście laurowe,
5 szt. ziela angielskiego,
1 łyżeczka majeranku,
2 łyżeczki octu,
1 łyżeczka cukru,
sól

 

Wykonanie:

Buraki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy litrem wody. Gotujemy przez 20 minut. Pozostałe warzywa obieramy i dodajemy do buraków.  Dodajemy również czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie.  Następnie wyjmujemy warzywa, a barszcz przecedzamy przez sitko.  Doprawiamy solą, cukrem, octem oraz majerankiem. Gotujemy kilka minut.

 

Smacznego!!!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz