Dziś zapraszam Was na
drożdżową roladę makową, która obowiązkowo musi się znaleźć na świątecznym
stole.
Przepis mam od mamy.
Ciasto wychodzi z niego bardzo smaczne,
puszyste i delikatne i co najważniejsze nie rozpada się.
Można do niego użyć
masy z puszki, ale myślę, że o wiele lepiej smakuje z masą makową przygotowaną
przez siebie.
Zapraszam!!!
Składniki na
ciasto:
3 szkl. mąki,
5 dag drożdży,
15 dag masła lub margaryny,
2 całe jajka,
2 żółtka,
3 łyżki cukru,
6 łyżek śmietany 30%
lub 36%,
Składniki na masę
makową:
0,5 kg maku,
4 łyżki cukru,
3 łyżki rodzynek,
olejek migdałowy,
2 łyżki masła lub margaryny,
4 białka,
0,5 l gorącej wody
Wykonanie:
Mak zalać gorącą wodą i odstawić
do wystygnięcia. Jak wystygnie odsączamy go i
mielimy dwukrotnie. Następnie dodajemy cukier, rodzynki, olejek
migdałowy i masło. Dokładnie mieszamy. Jeżeli ktoś lubi bardziej słodką masę
dodajemy więcej cukru. Na koniec ubijamy białka i delikatnie łączymy z makiem.
Drożdże rozrabiamy w śmietanie i
dodajemy resztę składników ciasta. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do
wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Jak już ciasto wyrośnie dzielimy
je na dwie części, rozwałkujemy. Każdy placek smarujemy masą makową
pozostawiając ok. 2- 3 cm przy każdym brzegu. Zwijamy roladę, a końce
sklejamy. Następnie kawałek papieru do
pieczenia smarujemy margaryną i zawijamy roladę.
Pieczemy przez 30-45 min w 180C.
Po wystudzeniu dowolnie
dekorujemy.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz