poniedziałek, 7 grudnia 2015

Puszysty sernik


 


Przepis na ten sernik mam od mamy. I powiem Wam, że wychodzi idealny. Bardzo puszysty, delikatny. Po prostu rozpływa się w ustach.

A sekretem tego serniczka jest to, że masę z jajek i cukru należy ubijać przez 30 minut.  Robi się jej bardzo dużo i jest bardzo puszysta.

Ja zawsze używam sera twarogowego w kostce. Sernik smakuje o wiele lepiej, ale można  go również zrobić  z sera z wiaderka.

Często gości w naszym domu i nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez tego sernika.

Zapraszam!!!

 

Składniki:

Masa serowa:

10 jajek,
1,5 szkl. drobnego cukru,
1 kg twarogu lub sera w wiaderku,
400 ml śmietany 30% lub 36%,
1 op. budyniu śmietankowego,

 

Spód:

20 dag. margaryny,
1 szkl. mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Wykonanie:

Jeżeli używamy twarogu musimy go zmielić lub przepuścić przez praskę do twarogu.

Następnie w  małym  garnku rozgrzewamy margarynę. Odstawiamy to przestygnięcia.

Jajka wbijamy do dużej miski, dosypujemy cukier.  Miksujemy mikserem przez 30 min. Czas jest bardzo ważny i nienależny go skracać. Masa z cukru i jajek będzie bardzo puszysta i zrobi się jej bardzo dużo.

Po 30 minutach kiedy masa jest gotowa odlewamy szklankę masy. Do tej szklanki masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz wystudzoną margarynę. Dokładnie mieszamy. Gotowy spód wykładamy na blaszkę o wymiarach 24x38 cm.

Do masy jajecznej dodajemy ser i budyń. Dokładnie mieszamy.

Na samym końcu dodajemy ubitą na sztywno śmietanę. Mieszamy delikatnie za pomocą łyżki.  Przelewamy masę do blaszki na gotowy spód.

Pieczemy w 180C przez 60 minut. Po upieczeniu studzimy w piekarniku przy otwartych drzwiczkach.

 

Smacznego!!!

 

 

 

 

 

10 komentarzy:

  1. 30 minut ubijać mase jajeczną, to chyba za długo, mikser się spali. No i kostka margaryny na szklankę mąki, wyjdzie sam tłuszcz. Chyba proporcje sa jakieś dziwne. Dużo piekę więc się dziwie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Passion of Cooking7 grudnia 2015 15:25

      Często piekę ten sernik i jak na razie miksera nie spaliłam. Do spodu daje się również szklankę masy z jajek i cukru i proszę mi uwierzyć nie wychodzi sam tłuszcz. Proszę wypróbować przepis jestem pewna, że zmieni Pani zdanie.

      Usuń
  2. ja też się dziwie temu przepisowi , tym bardziej ,że zawsze mnie uczona , sernik im mniej napowietrzony tym lepiej , spód to sam tłuszcz , ja zawsze używam masła , margaryny nie używam do niczego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Passion of Cooking7 grudnia 2015 15:24

      Polecam zamiast się dziwić to go wypróbować ;-) A miksuje się same jajka i cukier więc nie napowietrza się masy sernikowej. ;-)

      Usuń
  3. .....a ja się dziwię komentarzom,najpierw zróbcie a póżniej wystawiajcie opinie !!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. na jaki wymiar blaszki jest przepis ? dziekuje i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. wyszedł pyszny :) :) :) pozdrawim

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Passion of Cooking5 stycznia 2016 13:16

      Super bardzo się cieszę ;-) również pozdrawiam

      Usuń
  6. Ja ten sernik robię bez spodu lub używam herbatników ,Pani przepis realuzowalam kilka razy od dobrego kucharza wiem że miksowanie im dłuższe tym lepsze bo to pęcherzyki odpowiadają za wyrosniecie i puszystosc nawet biszkopta podobnie robię.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń