Przepis na ten sernik
mam od mamy. I powiem Wam, że wychodzi idealny. Bardzo puszysty, delikatny. Po
prostu rozpływa się w ustach.
A sekretem tego
serniczka jest to, że masę z jajek i cukru należy ubijać przez 30 minut. Robi się jej bardzo dużo i jest bardzo
puszysta.
Ja zawsze używam sera
twarogowego w kostce. Sernik smakuje o wiele lepiej, ale można go również zrobić z sera z wiaderka.
Często gości w naszym
domu i nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez tego sernika.
Zapraszam!!!
Składniki:
Masa serowa:
10 jajek,
1,5 szkl. drobnego cukru,
1 kg twarogu lub sera w wiaderku,
400 ml śmietany 30% lub 36%,
1 op. budyniu śmietankowego,
Spód:
20 dag. margaryny,
1 szkl. mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Jeżeli używamy twarogu musimy go
zmielić lub przepuścić przez praskę do twarogu.
Następnie w małym
garnku rozgrzewamy margarynę. Odstawiamy to przestygnięcia.
Jajka wbijamy do dużej miski,
dosypujemy cukier. Miksujemy mikserem
przez 30 min. Czas jest bardzo ważny i nienależny go skracać. Masa z cukru i
jajek będzie bardzo puszysta i zrobi się jej bardzo dużo.
Po 30 minutach kiedy masa jest
gotowa odlewamy szklankę masy. Do tej szklanki masy dodajemy mąkę, proszek do
pieczenia oraz wystudzoną margarynę. Dokładnie mieszamy. Gotowy spód wykładamy
na blaszkę o wymiarach 24x38 cm.
Do masy jajecznej dodajemy ser i
budyń. Dokładnie mieszamy.
Na samym końcu dodajemy ubitą na
sztywno śmietanę. Mieszamy delikatnie za pomocą łyżki. Przelewamy masę do blaszki na gotowy spód.
Pieczemy w 180C przez 60 minut.
Po upieczeniu studzimy w piekarniku przy otwartych drzwiczkach.
Smacznego!!!
30 minut ubijać mase jajeczną, to chyba za długo, mikser się spali. No i kostka margaryny na szklankę mąki, wyjdzie sam tłuszcz. Chyba proporcje sa jakieś dziwne. Dużo piekę więc się dziwie.
OdpowiedzUsuńCzęsto piekę ten sernik i jak na razie miksera nie spaliłam. Do spodu daje się również szklankę masy z jajek i cukru i proszę mi uwierzyć nie wychodzi sam tłuszcz. Proszę wypróbować przepis jestem pewna, że zmieni Pani zdanie.
Usuńja też się dziwie temu przepisowi , tym bardziej ,że zawsze mnie uczona , sernik im mniej napowietrzony tym lepiej , spód to sam tłuszcz , ja zawsze używam masła , margaryny nie używam do niczego :)
OdpowiedzUsuńPolecam zamiast się dziwić to go wypróbować ;-) A miksuje się same jajka i cukier więc nie napowietrza się masy sernikowej. ;-)
Usuń.....a ja się dziwię komentarzom,najpierw zróbcie a póżniej wystawiajcie opinie !!!!!!!
OdpowiedzUsuńna jaki wymiar blaszki jest przepis ? dziekuje i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńjuz doczytalam sorry
OdpowiedzUsuńwyszedł pyszny :) :) :) pozdrawim
OdpowiedzUsuńSuper bardzo się cieszę ;-) również pozdrawiam
UsuńJa ten sernik robię bez spodu lub używam herbatników ,Pani przepis realuzowalam kilka razy od dobrego kucharza wiem że miksowanie im dłuższe tym lepsze bo to pęcherzyki odpowiadają za wyrosniecie i puszystosc nawet biszkopta podobnie robię.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń