wtorek, 15 grudnia 2015

Pierogi z kapustą i grzybami





Dziś zapraszam Was na tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami.

 Pyszne, bardzo aromatyczne i koniecznie z dużą ilością grzybów.  Są idealne na wigilijny stół, ale również idealnie pasują na inne okazje.

Zapraszam!!!

  

Składniki na ciasto:

1 kg. mąki,
0,5 l gorącej wody,
szczypta soli


Składniki na farsz:

1kg kapusty kiszonej,
0,5 kg suszonych grzybów,
2 cebule,
sól,
pieprz,
olej lub oliwa do smażenia

 

Wykonanie:

Kapustę gotujemy do miękkości. W drugim garnku gotujemy grzyby. Ugotowaną kapustę i grzyby dokładnie odciskamy z nadmiaru wody, drobno siekamy. Cebulę również drobno siekamy, podsmażamy. Jak już cebula się lekko podsmaży dodajemy do niej grzyby i kapustę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy kilka minut.

Mąkę przesiewamy do większej miski, dodajemy szczyptę soli. Stopniowo dolewamy gorącą wodę. Dokładnie ugniatamy ciasto. W razie konieczności dodajemy jeszcze mąki. Ciasto nie może się kleić.

Następnie dzielimy ciasto na mniejsze porcje. Każdą porcję wałkujemy na cienki placek. Szklanką wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy łyżeczkę farszu. Następnie składamy ciasto na pół i dokładnie sklejamy brzegi tworząc przy tym „falę”. Jeżeli ktoś będzie miał problem ze sklejaniem pierogów można sobie pomóc widelcem.

Gotowe pierogi układamy na tacy, tak aby się nie skleiły.

Pierogi gotujemy w gorącej i lekko osolonej wodzie do momentu aż wypłyną na wierzch. Ugotowane pierogi układamy na talerzu lub tacy tak aby się nie skleiły.

Podajemy podsmażone lub ugotowane i okraszone cebulką.

 

Smacznego!!!!

 

8 komentarzy:

  1. Ja do takiej porcji ciasta dodaję 100ml oleju i 2 żołtka i ciasto jest super.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Passion of Cooking16 grudnia 2015 20:00

      Nigdy nie próbowałam. Zawsze robię z tego przepisu.

      Usuń
  2. Pół kilograma suszonych grzybów?!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Passion of Cooking17 grudnia 2015 13:23

      Można dać mniej. Ja bardzo lubię suszone grzyby i wszędzie daję ich bardzo dużo ;-) uwielbiam jak w pierogach przeważa smak suszonych grzybów. Pycha ;-)

      Usuń
  3. 2dkg grzybów w tym roku to 6 zł ok. no więc pół kilo to!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Passion of Cooking5 stycznia 2016 13:20

      O matko!! Nie miałam pojęcia, że grzyby mogą być tak drogie. Pochodzę z Mazur, rodzice mieszkają bardzo blisko lasu więc grzybów mamy sporo. I pewnie dlatego, że ich nie muszę kupować to ich nie oszczędzam. A że bardzo lubię suszone grzyby to daję ich bardzo dużo do moich potraw.

      Usuń
  4. Na zdjęciu wyglądają przepysznie, moje ulubione pierogi zaraz po pierogach ruskich :D

    OdpowiedzUsuń