Dziś zapraszam Was na
tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami.
Pyszne, bardzo aromatyczne i koniecznie z dużą
ilością grzybów. Są idealne na wigilijny
stół, ale również idealnie pasują na inne okazje.
Zapraszam!!!
Składniki na
ciasto:
1 kg. mąki,
0,5 l gorącej wody,
szczypta soli
Składniki na
farsz:
1kg kapusty kiszonej,
0,5 kg suszonych grzybów,
2 cebule,
sól,
pieprz,
olej lub oliwa do smażenia
Wykonanie:
Kapustę gotujemy do miękkości. W
drugim garnku gotujemy grzyby. Ugotowaną kapustę i grzyby dokładnie odciskamy z
nadmiaru wody, drobno siekamy. Cebulę również drobno siekamy, podsmażamy. Jak
już cebula się lekko podsmaży dodajemy do niej grzyby i kapustę. Doprawiamy
solą i pieprzem. Dusimy kilka minut.
Mąkę przesiewamy do większej
miski, dodajemy szczyptę soli. Stopniowo dolewamy gorącą wodę. Dokładnie
ugniatamy ciasto. W razie konieczności dodajemy jeszcze mąki. Ciasto nie może
się kleić.
Następnie dzielimy ciasto na
mniejsze porcje. Każdą porcję wałkujemy na cienki placek. Szklanką wycinamy
kółka. Na każde kółko nakładamy łyżeczkę farszu. Następnie składamy ciasto na
pół i dokładnie sklejamy brzegi tworząc przy tym „falę”. Jeżeli ktoś będzie
miał problem ze sklejaniem pierogów można sobie pomóc widelcem.
Gotowe pierogi układamy na tacy,
tak aby się nie skleiły.
Pierogi gotujemy w gorącej i
lekko osolonej wodzie do momentu aż wypłyną na wierzch. Ugotowane pierogi
układamy na talerzu lub tacy tak aby się nie skleiły.
Podajemy podsmażone lub ugotowane
i okraszone cebulką.
Smacznego!!!!
aż zgłodniałam !
OdpowiedzUsuńJa do takiej porcji ciasta dodaję 100ml oleju i 2 żołtka i ciasto jest super.
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam. Zawsze robię z tego przepisu.
UsuńPół kilograma suszonych grzybów?!
OdpowiedzUsuńMożna dać mniej. Ja bardzo lubię suszone grzyby i wszędzie daję ich bardzo dużo ;-) uwielbiam jak w pierogach przeważa smak suszonych grzybów. Pycha ;-)
Usuń2dkg grzybów w tym roku to 6 zł ok. no więc pół kilo to!!!!
OdpowiedzUsuńO matko!! Nie miałam pojęcia, że grzyby mogą być tak drogie. Pochodzę z Mazur, rodzice mieszkają bardzo blisko lasu więc grzybów mamy sporo. I pewnie dlatego, że ich nie muszę kupować to ich nie oszczędzam. A że bardzo lubię suszone grzyby to daję ich bardzo dużo do moich potraw.
UsuńNa zdjęciu wyglądają przepysznie, moje ulubione pierogi zaraz po pierogach ruskich :D
OdpowiedzUsuń