No i mamy grudzień.
Pewnie zastanawiacie się co to ugotować na Wigilię i świąteczne dni. Ja też
intensywnie nad tym myślę. Przeglądam przepisy i szukam inspiracji.
Co prawda Wigilię i
Święta Bożego Narodzenia spędzamy u rodziców, ale jakiś wkład w świąteczne menu
będę miała ;-)
W najbliższych dniach
chciałabym zaprezentować Wam moje propozycje. Wierzę, że każdy znajdzie coś
ciekawego dla siebie.
Pierwszą propozycją jest
zupa grzybowa.
Pyszna, bardzo
aromatyczna, z dużą ilością suszonych grzybów i warzy. Pycha!!! Uwielbiam!!!
U nas pościmy w Wigilię
więc zupa grzybowa zawsze jest zrobiona na bulionie warzywnym.
Moje zupy są
zawsze z dużą ilością warzyw bo takie uwielbiamy. Ale wiem, że nie każdy lubi
warzywa w zupie, więc można
ugotować bulion a potem warzywa wyjąć i wykorzystać do czegoś innego.
Zamiast klusek
można ugotować makaron, chociaż według mnie zupa grzybowa najlepiej smakuje z
ziemniaczanymi
kluskami.
Zresztą
przekonajcie się sami.
Zapraszam!!!
Składniki na
bulion warzywny:
3 marchewki,
2 pietruszki,
0,5 selera,
sól,
pieprz,
1 łyżka ziela angielskiego,
6 liści laurowych,
5 l wody
Składniki na
zupę:
0,5 kg suszonych grzybów,
5l bulionu warzywnego lub mięsnego,
4 łyżeczki śmietany 18%,
1 cebula ( większa),
Składniki na
kluski ziemniaczane:
3 kg ziemniaków,
2 łyżeczki soli,
mąka pszenna (nie podaję ilości ponieważ daję na” oko”,
zależy to od rodzaju ziemniaków)
Wykonanie zupy:
Do gotującego bulionu dodajemy
całą cebulę. Gotujemy przez 10 minut. Grzyby parzymy, tzn. zalewamy gorącą wodą. Następnie odcedzamy je
i dodajemy do bulionu. Gotujemy aż grzyby będą miękkie. Jeżeli potrzeba to
doprawiamy solą i pieprzem.
Jak już zupa będzie gotowa zabielamy
ją śmietaną. Przed wlaniem śmietany do zupy trzeba ją zahartować tzn. łyżkę
śmietany zalać gorącą zupą, wymieszać potem dodać kolejną łyżkę śmietany i wymieszać zupę. Czynność powtórzyć jeszcze
raz. Następnie dodajemy śmietanę do
zupy. Gotujemy kilka minut i gotowe.
Wykonanie klusek:
Ziemniaki ścieramy na tarce na
najmniejszych oczkach. Przekładamy na sitko, aby odciekły z nadmiaru soku. Żeby
ziemniaki nie ściemniały na wierzch posypujemy mąką . Jak już ziemniaki
odciekną z soku przekładamy je do miski, dodajmy sól i mąkę. Dokładnie
mieszamy. Mąki dodajemy tyle aby ciasto byłą gęste. Nie może być lejące i
spadać z łyżki.
W większym garnku gotujemy
lekko osoloną wodę. Ciasto przekładamy sobie na deskę do krojenia i za pomocą
łyżki oddzielamy mniejsze kluseczki i wpuszczamy je do gotującej wody. Gotujemy
przez ok. 5 min od momentu wypłynięcia na wierzch.
Smacznego!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz