wtorek, 1 grudnia 2015

Wigilijna zupa grzybowa


 

No i mamy grudzień. Pewnie zastanawiacie się co to ugotować na Wigilię i świąteczne dni. Ja też intensywnie nad tym myślę. Przeglądam przepisy i szukam inspiracji.
Co prawda Wigilię i Święta Bożego Narodzenia spędzamy u rodziców, ale jakiś wkład w świąteczne menu będę miała ;-)
W najbliższych dniach chciałabym zaprezentować Wam moje propozycje. Wierzę, że każdy znajdzie coś ciekawego dla siebie.
Pierwszą propozycją jest zupa grzybowa.
Pyszna, bardzo aromatyczna, z dużą ilością suszonych grzybów i warzy. Pycha!!! Uwielbiam!!!
U nas pościmy w Wigilię więc zupa grzybowa zawsze jest zrobiona na bulionie warzywnym.

Moje zupy są zawsze z dużą ilością warzyw bo takie uwielbiamy. Ale wiem, że nie każdy lubi
 
warzywa w zupie, więc można ugotować bulion a potem warzywa wyjąć i wykorzystać do czegoś innego.

Zamiast klusek można ugotować makaron, chociaż według mnie zupa grzybowa najlepiej smakuje z

ziemniaczanymi kluskami.

 
Zresztą przekonajcie się sami.

Zapraszam!!!

 

 

 
Składniki na bulion warzywny:

 

3 marchewki,

2 pietruszki,

0,5 selera,

sól,

pieprz,

1 łyżka ziela angielskiego,

6 liści laurowych,

5 l wody

 
 

Składniki na zupę:

 

0,5 kg suszonych grzybów,

5l bulionu warzywnego lub mięsnego,

4 łyżeczki śmietany 18%,

1 cebula ( większa),

 

Składniki na kluski ziemniaczane:

 
3 kg ziemniaków,

2 łyżeczki soli,
 
mąka pszenna (nie podaję ilości ponieważ daję na” oko”, zależy to od rodzaju ziemniaków)

 

 

Wykonanie zupy:

 

Do gotującego bulionu dodajemy całą cebulę. Gotujemy przez 10 minut. Grzyby parzymy, tzn.  zalewamy gorącą wodą. Następnie odcedzamy je i dodajemy do bulionu. Gotujemy aż grzyby będą miękkie. Jeżeli potrzeba to doprawiamy solą i pieprzem.

Jak już zupa będzie gotowa zabielamy ją śmietaną. Przed wlaniem śmietany do zupy trzeba ją zahartować tzn. łyżkę śmietany zalać gorącą zupą, wymieszać potem dodać kolejną łyżkę śmietany i  wymieszać zupę. Czynność powtórzyć jeszcze raz.  Następnie dodajemy śmietanę do zupy. Gotujemy kilka minut i gotowe.

 

Wykonanie klusek:

 

Ziemniaki ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach. Przekładamy na sitko, aby odciekły z nadmiaru soku. Żeby ziemniaki nie ściemniały na wierzch posypujemy mąką . Jak już ziemniaki odciekną z soku przekładamy je do miski, dodajmy sól i mąkę. Dokładnie mieszamy. Mąki dodajemy tyle aby ciasto byłą gęste. Nie może być lejące i spadać z łyżki.

W większym garnku gotujemy lekko osoloną wodę. Ciasto przekładamy sobie na deskę do krojenia i za pomocą łyżki oddzielamy mniejsze kluseczki i wpuszczamy je do gotującej wody. Gotujemy przez ok. 5 min od momentu wypłynięcia na wierzch.

 


Smacznego!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz