Uszka z grzybami są
obowiązkowym daniem podczas wigilijnej kolacji. W naszym domu moja mama zawsze
zajmowała się ich lepieniem. Ale w tym roku uszka i pierogi to moja działka.
Przepis na te uszka
znalazłam na blogu Kotlet.tv. I powiem Wam, że są bardzo smaczne. A najbardziej
podoba mi się sposób ich lepienia ;-) , bardzo szybki i prosty. Każdy sobie z
nimi poradzi.
Uszka są idealne do
barszczu czerwonego. Przepis na barszcz znajdziecie tutaj
Zresztą spróbujcie
sami.
Z podanych składników
wyszło mi ok. 70 uszek, ale wszystko zależy od wielkości kieliszka.
Zapraszam!!!
Składniki:
Ciasto:
2 szkl. mąki,
1 jajko,
2/3 szkl. wody,
Farsz:
30-40 g grzybów,
1 cebula,
sól,
pieprz,
oliwa lub olej do smażenia
Wykonanie:
Grzyby gotujemy w małej ilości
wody. Cebulę drobno siekamy, ugotowane grzyby również. Następnie grzyby i cebulę
podsmażamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do wystygnięcia.
Mąkę i jajko przekładamy do
miski. Stopniowo wlewamy wodę. Ilość
wody jest orientacyjna, zależy ona od wielkości jajka. Ciasto powinno być
lepkie i łatwo się rozwałkowywać.
Ciasto dzielimy na mniejsze
części i wałkujemy dość cienko. Wystudzony farsz układamy na rozwałkowanym
cieście i zawijamy brzeg i dokładnie sklejamy.
Następnie za pomocą kieliszka do
szampana wycinamy pół księżyce. Zlepiamy
brzegi uszek, tak aby farsz nie uciekał podczas gotowania. Następnie łączymy rogi i powstają nam uszka.
Uszka gotujemy w lekko osolonej
wodzie przez ok. 5 min od momentu zagotowania się wody.
Uszka są idealne do barszczu
czerwonego.
Smacznego!!!
Metoda klejenia rewelacyjna
OdpowiedzUsuńMi również bardzo się podoba. Szybka, prosta ;-)
Usuń