Śledzie w oleju to
przepis na polskie, tradycyjne śledzie, które goszczą w każdym domu podczas świąt.
A co najważniejsze
nie wymagają wielkich przygotowań i robi się je bardzo szybko.
Zapraszam!!!
Składniki:
0,5 kg filetów śledziowych solonych,
2 średnie cebule,
3 listki laurowe,
5 ziarenek ziela angielskiego,
¾ szkl. oleju,
sól,
pieprz,
mleko i woda do moczenia śledzi
Wykonanie:
Filety śledziowe dokładnie
moczymy w wodzie i mleku. Ja moczę je ok. 3 godzin zmieniając wodę i mleko co jakiś
czas.
Jak już śledzie są wymoczone
kroimy je na 4-5 mniejszych kawałków.
Przekładamy do miski.
Cebulę kroimy w kostkę. Dodajemy
do śledzi. Zalewamy olejem, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Przekładamy do naczynia.
Najlepiej słoika.
Odstawiamy do lodówki. Najlepiej
na ok. 2 dni ;-)
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz