poniedziałek, 14 grudnia 2015

Śledzie w oleju





Śledzie w oleju to przepis na polskie, tradycyjne śledzie,  które goszczą w każdym domu podczas świąt.  

A co najważniejsze nie wymagają wielkich przygotowań i robi się je bardzo szybko.

Zapraszam!!!

Składniki:

0,5 kg filetów śledziowych solonych,
2 średnie cebule,
3 listki laurowe,
5 ziarenek ziela angielskiego,
¾ szkl. oleju,
sól,
pieprz,
mleko i woda do moczenia śledzi

 

 

Wykonanie:

Filety śledziowe dokładnie moczymy w wodzie i mleku. Ja moczę je ok. 3 godzin zmieniając wodę i mleko co jakiś czas.

Jak już śledzie są wymoczone kroimy je na 4-5 mniejszych kawałków.  Przekładamy do miski. 

Cebulę kroimy w kostkę. Dodajemy do śledzi. Zalewamy olejem, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie,  doprawiamy solą i pieprzem.  Mieszamy.

Przekładamy do naczynia. Najlepiej słoika.

Odstawiamy do lodówki. Najlepiej na ok. 2 dni ;-)

 

Smacznego!!!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz