Dziś zapraszam Was na
bardzo znane i lubiane ciasto 3 Bit.
W moim domu gości bardzo często i zawsze
znika z talerzy jako pierwsze.
Ciasto jest dość
słodkie i duża w tym zasługa masy kajmakowej. Dlatego przygotowując kolejne
warstwy używam mniej cukru. Co do masy kajmakowej oprócz cukru zawiera ona
sporo nie potrzebnych składników, więc możemy ją przygotować sami.
Masę budyniową zawsze
robię sama, ale Wy jeżeli chcecie zaoszczędzić czas możecie skorzystać z
gotowej masy karpatkowej czy budyniu waniliowego. Wybór należy do Was.
Najlepiej smakuje
przygotowane dzień wcześniej.
Zapraszam!!!
Składniki:
0,5 l śmietany 30% lub 36%,
2 op. fixu do ubijania śmietany,
4 łyżki cukru pudru,
1 kostka masła,
1 l mleka,
3 łyżki mąki pszennej,
6 łyżek mąki ziemniaczanej,
1 cukier waniliowy,
4 łyżki cukru,
1 puszka mleka skondensowanego lub masy kajmakowej,
2 op. herbatników ( po 300g )
0,5 czekolady mlecznej lub gorzkiej
Wykonanie:
Ciasto rozpoczynamy od
przygotowania masy budyniowej.
Do półtorej szklanki mleka dodajemy mąkę ziemniaczaną i zwykłą. Dokładnie
mieszamy.
Resztę mleka gotujemy z cukrem
waniliowym i zwykłym. Jak już się zagotuje to dodajemy do niego mleko z mąką.
Dokładnie mieszamy, gotujemy kilka minut. Budyń powinien zrobić się bardzo
gęsty.
Odstawiamy do całkowitego
wystygnięcia.
Jak budyń wystygnie miksujemy go
z masłem na gładką masę.
W między czasie jeżeli używamy
mleka skondensowanego przygotowujemy masę kajmakową. Puszkę z mlekiem gotujemy
przez 2,5- 3 godzin. Puszka musi być całkowicie zanurzona w wodzie.
Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod
koniec ubijania dodajemy do niej fixy i cukier puder.
Herbatniki układamy na blaszce,
smarujemy je masą kajmakową i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Na
herbatniki rozsmarowujemy masę budyniową i przykrywamy ją kolejną warstwą
herbatników. Następnie
rozsmarowujemy bitą śmietanę. Wierzch
ciasta posypujemy startą czekoladą.
Odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Najlepiej na cały dzień.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz