piątek, 4 marca 2016

3 Bit




 

Dziś zapraszam Was na bardzo znane i lubiane ciasto 3 Bit.
W moim domu gości bardzo często i zawsze znika z talerzy jako pierwsze.

Ciasto jest dość słodkie i duża w tym zasługa masy kajmakowej. Dlatego przygotowując kolejne warstwy używam mniej cukru. Co do masy kajmakowej oprócz cukru zawiera ona sporo nie potrzebnych składników, więc możemy ją przygotować sami.

Masę budyniową zawsze robię sama, ale Wy jeżeli chcecie zaoszczędzić czas możecie skorzystać z gotowej masy karpatkowej czy budyniu waniliowego. Wybór należy do Was.

Najlepiej smakuje przygotowane dzień wcześniej.

Zapraszam!!!


 

Składniki:

0,5 l śmietany 30% lub 36%,
2 op. fixu do ubijania śmietany,
4 łyżki cukru pudru,
1 kostka masła,
1 l mleka,
3 łyżki mąki pszennej,
6 łyżek mąki ziemniaczanej,
1 cukier waniliowy,
4 łyżki cukru,
1 puszka mleka skondensowanego lub masy kajmakowej,
2 op. herbatników ( po 300g )
0,5 czekolady mlecznej lub gorzkiej

 

Wykonanie:

Ciasto rozpoczynamy od przygotowania masy budyniowej.

Do półtorej szklanki mleka dodajemy  mąkę ziemniaczaną i zwykłą. Dokładnie mieszamy.

Resztę mleka gotujemy z cukrem waniliowym i zwykłym. Jak już się zagotuje to dodajemy do niego mleko z mąką. Dokładnie mieszamy, gotujemy kilka minut. Budyń powinien zrobić się bardzo gęsty.

Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Jak budyń wystygnie miksujemy go z masłem na gładką masę.

W między czasie jeżeli używamy mleka skondensowanego przygotowujemy masę kajmakową. Puszkę z mlekiem gotujemy przez 2,5- 3 godzin. Puszka musi być całkowicie zanurzona w wodzie.

Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy do niej fixy i cukier puder.

Herbatniki układamy na blaszce, smarujemy je masą kajmakową i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Na herbatniki rozsmarowujemy masę budyniową i przykrywamy ją kolejną warstwą herbatników.  Następnie rozsmarowujemy  bitą śmietanę. Wierzch ciasta posypujemy startą czekoladą.

Odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Najlepiej na cały dzień.

 

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz