Dziś zapraszam Was na
pyszną zapiekankę z ziemniakami. Przepis dostałam od kuzynki a ona ma go od
swojej mamy. ;-) Dodałam od siebie tylko pieczarki i cebulę.
Ziemniaki świetnie
komponują się z podsmażonym boczkiem, cebulką i pieczarkami. A całość dopełnia śmietankowo-
serowy sos. Jak dla mnie pycha. Tylko
trzeba pamiętać o dobrym doprawieniu sosu.
Myślę, że również
będzie smakowała z innymi warzywami czy makaronem a nawet kurczakiem.
Następnym razem
wypróbuję taką wersję ;-)
Zapraszam!!!
Składniki:
ok. 2 kg. ziemniaków,
400 ml śmietany 30%,
2 serki śmietankowe (
po 100g każdy),
200 g boczku wędzonego,
150 g sera żółtego ( w plastrach lub startego),
2 cebule,
200 g pieczarek,
sól,
pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, lekko solimy
i gotujemy w całości. Ziemniaki muszą być twardawe i nie mogą się rozgotować.
Jak przestygną kroimy je w grubsze plastry.
Boczek podsmażamy, dodajemy
pokrojone w plastry pieczarki i cebulę pokrojoną w pióra. Dusimy, aż warzywa będą
miękkie. Następnie dodajemy śmietanę i
serki topione, przyprawiamy solą i pieprzem.
Sos musi być dobrze przyprawiony, musi mieć wyrazisty smak i nie może
być mdły.
Pokrojone ziemniaki przekładamy do
naczynia żaroodpornego i polewamy je sosem. Na wierzch sypiemy lub układamy
żółty ser.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym
do 200C do momentu aż ser się roztopi i lekko przyrumieni na złoty kolor.
Smacznego!!!
Pysznie i prosto.
OdpowiedzUsuń