poniedziałek, 7 marca 2016

Zapiekanka ziemniaczana

 
 
Dziś zapraszam Was na pyszną zapiekankę z ziemniakami. Przepis dostałam od kuzynki a ona ma go od swojej mamy. ;-) Dodałam od siebie tylko pieczarki i cebulę.
Ziemniaki świetnie komponują się z podsmażonym boczkiem, cebulką i pieczarkami. A całość dopełnia śmietankowo- serowy sos. Jak dla mnie pycha.  Tylko trzeba pamiętać o dobrym doprawieniu sosu.
Myślę, że również będzie smakowała z innymi warzywami czy makaronem a nawet kurczakiem.
Następnym razem wypróbuję taką wersję ;-)
Zapraszam!!!
 
Składniki:
ok. 2 kg. ziemniaków,
400 ml śmietany 30%,
2 serki śmietankowe  ( po 100g każdy),
200 g boczku wędzonego,
150 g sera żółtego ( w plastrach lub startego),
2 cebule,
200 g pieczarek,
sól,
pieprz
 
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, lekko solimy i gotujemy w całości. Ziemniaki muszą być twardawe i nie mogą się rozgotować. Jak przestygną kroimy je w grubsze plastry.
Boczek podsmażamy, dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i cebulę pokrojoną w pióra. Dusimy, aż warzywa będą miękkie.  Następnie dodajemy śmietanę i serki topione, przyprawiamy solą i pieprzem.  Sos musi być dobrze przyprawiony, musi mieć wyrazisty smak i nie może być mdły.
Pokrojone ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy je sosem. Na wierzch sypiemy lub układamy żółty ser.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200C do momentu aż ser się roztopi i lekko przyrumieni na złoty kolor.
 
Smacznego!!!
 

1 komentarz: