Pieczarki faszerowane
są fajną i smaczną alternatywą dla tradycyjnego mielonego. Mogą być świetnym
dodatkiem do obiadu czy pyszną przekąską. Równie dobrze smakują na ciepło jak i
na zimno.
Można je też upiec w
piekarniku, będą mniej kaloryczne ;-)
Zapraszam!!!
Składniki:
15 szt. większych pieczarek,
0,5 kg mięsa mielonego,
1 cebula,
sól,
pieprz,
3 łyżki bułki tartej,
1 jajko,
kawałek sera żółtego lub kostka serka topionego,
olej/oliwa do smażenia
Wykonanie:
Mięso mielone przekładamy do
miski, wbijamy do niego jajko i przyprawiamy solą i pieprzem. Cebulkę drobno siekamy, dodajemy do mięsa. Dodajemy
bułkę tartą, dokładnie mieszamy. Jeżeli mięso jest rzadkie dodajemy więcej
bułki tartej.
Pieczarki myjemy, usuwamy ogonki.
W każdy kapelusz wkładamy kawałek żółtego sera lub serka topionego. Przykrywamy go mięsem mielonym.
Smażymy na dobrze rozgrzanym
oleju na brązowy kolor. Smażenie rozpoczynamy od strony pieczarki.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz