wtorek, 1 marca 2016

Pieczarki faszerowane


 

Pieczarki faszerowane są fajną i smaczną alternatywą dla tradycyjnego mielonego. Mogą być świetnym dodatkiem do obiadu czy pyszną przekąską. Równie dobrze smakują na ciepło jak i na zimno.

Można je też upiec w piekarniku, będą mniej kaloryczne ;-)

Zapraszam!!!

 

Składniki:

15 szt. większych pieczarek,
0,5 kg mięsa mielonego,
1 cebula,
sól,
pieprz,
3 łyżki bułki tartej,
1 jajko,
kawałek sera żółtego lub kostka serka topionego,
olej/oliwa do smażenia

 

Wykonanie:

Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy do niego jajko i przyprawiamy solą i pieprzem.  Cebulkę drobno siekamy, dodajemy do mięsa. Dodajemy bułkę tartą, dokładnie mieszamy. Jeżeli mięso jest rzadkie dodajemy więcej bułki tartej.

Pieczarki myjemy, usuwamy ogonki. W każdy kapelusz wkładamy kawałek żółtego sera lub serka topionego.  Przykrywamy go mięsem mielonym.

Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na brązowy kolor. Smażenie rozpoczynamy od strony pieczarki.

 

Smacznego!!!

 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz