Podobno puszysta i
pulchna babka symbolizuje bogactwo ;-), dlatego nie może jej zabraknąć wśród
świątecznych wypieków.
U mnie na świątecznym
stole stanie babka z serkiem mascarpone.
Przepis jest bardzo
prosty i szybki, a efekt końcowy bardzo zadowalający.
Babka wychodzi z chrupiącą skórką a w środku
jest miękka i wilgotna. I co najważniejsze następnego dnia smakuje równie
dobrze jak zaraz po upieczeniu.
Zapraszam!!!
Składniki:
4 jajka,
2 szkl. mąki pszennej,
0,5 szkl. cukru,
170 g masła,
1 łyżka cukru waniliowego,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
250 g serka mascarpone,
Polewa:
1 łyżka gęstej śmietany 18% ,
4-5 łyżek cukru pudru
Wykonanie:
Masło ucieramy na gładką masę. Dodajemy serek mascarpone,
dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy po jednym jajku. Dodajemy cukier i
cukier waniliowy. Dokładnie miksujemy. Mąkę i proszek przesiewamy i dodajemy do
masy. Ucieramy aż składniki się połączą.
Masę przelewamy do natłuszczonej formy do babki o średnicy 24-26
cm. Pieczemy przez 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 160C.
Śmietanę mieszamy z cukrem pudrem.
Po upieczeniu wyjmujemy babkę z formy i polewamy ją lukrem. Dowolnie ozdabiamy.
Po raz drugi lekki zakalec /nie mam pojęcia,co robię źle/ , jednak muszę przyznać , że babka pyszna ,wilgotna i długo świeża
OdpowiedzUsuńZastanawiam się czy z innym serkiem też wyjdzie? takim zwykłym śniadaniowym?
OdpowiedzUsuń