piątek, 18 marca 2016

Wielkanocna babka z serkiem mascarpone


 
 

Podobno puszysta i pulchna babka symbolizuje bogactwo ;-), dlatego nie może jej zabraknąć wśród świątecznych wypieków.

U mnie na świątecznym stole stanie babka z serkiem mascarpone.

Przepis jest bardzo prosty i szybki, a efekt końcowy bardzo zadowalający.

 Babka wychodzi z chrupiącą skórką a w środku jest miękka i wilgotna. I co najważniejsze następnego dnia smakuje równie dobrze jak zaraz po upieczeniu.

Zapraszam!!!

 

Składniki:

4 jajka,
2 szkl. mąki pszennej,
0,5 szkl. cukru,
170 g masła,
1 łyżka cukru waniliowego,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
250 g serka mascarpone,

 

Polewa:

1 łyżka gęstej śmietany 18% ,
4-5 łyżek cukru pudru

 

Wykonanie:

Masło ucieramy na gładką masę. Dodajemy serek mascarpone, dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy po jednym jajku. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Dokładnie miksujemy. Mąkę i proszek przesiewamy i dodajemy do masy. Ucieramy aż składniki się połączą.

Masę przelewamy do natłuszczonej formy do babki o średnicy 24-26 cm. Pieczemy przez 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 160C.

Śmietanę mieszamy z cukrem pudrem.

Po upieczeniu wyjmujemy babkę z formy i polewamy ją lukrem. Dowolnie ozdabiamy.

 


Smacznego!!!!

2 komentarze:

  1. Po raz drugi lekki zakalec /nie mam pojęcia,co robię źle/ , jednak muszę przyznać , że babka pyszna ,wilgotna i długo świeża

    OdpowiedzUsuń
  2. Zastanawiam się czy z innym serkiem też wyjdzie? takim zwykłym śniadaniowym?

    OdpowiedzUsuń