Żurek to obowiązkowe
danie podczas Świąt Wielkanocy. W moim domu gości nie tylko na Wielkanoc. Jest
to jedna z ulubionych zup mojego męża, moja zresztą też ;-) .
Przepis na mój żurek
jest trochę inny niż tradycyjne żurki ponieważ nie odcedzam bulionu i zostawiam
wszystkie warzywa. Bardzo lubię smak marchewki, selera czy pietruszki w zupie.
Jeżeli ktoś tego nie lubi to przed dodaniem podsmażonej kiełbasy należy go
odcedzić.
Co do zakwasu to ja
zawsze używam kupnego ;-( Robiłam raz swojski zakwas i mi nie wyszedł- nie mam
do tego ręki.
Jeżeli chodzi o kupny
zakwas to według mnie najlepszy jest taki w słoiku, gęsty i wtedy na 4 litry
bulionu dajemy go ok. 300 ml, natomiast tego rzadkiego z butelki dajemy ok. 0,5
l.
Zakwasy na żurek mają
również różną intensywność smaku więc polecam wlać najpierw część zakwasu,
spróbować i ewentualnie dolać więcej.
Zapraszam!!!
Składniki:
Na bulion:
5 marchewek,
1 korzeń pietruszki,
kawałek selera,
5 ząbków czosnku,
1 łyżeczka ziela angielskiego,
kilka liści laurowych,
sól,
pieprz,
vegeta ( jeżeli ktoś używa),
3-4 litry wody
Na żurek:
6-7 szt. białej kiełbasy,
5 szt. dobrej wędzonej kiełbasy,
250-500 ml zakwasu do żurku (kupnego lub swojskiego),
3 łyżki majeranku,
5 łyżek śmietany 18%,
3 cebule (średniej wielkości),
olej/oliwa do smażenia
Wykonanie:
Warzywa na bulion obieramy,
kroimy w kostkę i wrzucamy do wody,
nastawiamy bulion. Przyprawiamy go solą, pieprzem i jeżeli ktoś używa to
Vegetą. Dodajemy również czosnek, ziele
angielskie i liście laurowe.
Jeżeli białą kiełbasę mamy surową
wrzucamy ją do bulionu i gotujemy ok. 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy ją z
bulionu i odstawiamy do wystygnięcia.
Zwykłą kiełbasę kroimy w
plasterki i podsmażamy z obu stron na brązowy kolor. Następnie wrzucamy do
gotującego się bulionu.
Cebulę kroimy w drobną kostkę,
podsmażamy i dodajemy do gotującego się bulionu.
Białą kiełbasę obieramy z osłonki
kroimy w grubsze plastry i dodajemy do bulionu.
Na sam koniec dodajemy
wstrząśnięty i wymieszany zakwas.
Gotujemy kilka minut. Zabielamy śmietaną i przyprawiamy majerankiem.
Podajemy z jajkiem ugotowanym na
twardo.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz