Ciasto
to króluje na grupach kulinarnych i powiem Wam, że się nie dziwię bo jest przepyszne.
Długo
się zbierałam żeby je zrobić i powiem Wam, że nie żałuję.
Jest
lekkie jak chmurka, puszyste. Po prostu rozpływa się w ustach. Zresztą
spróbujcie sami.
Zapraszam!!!
Składniki:
0,5 kg półtłustego twarogu,
3 śnieżki,
1 i ¾ szkl. mleka,
ok. 300 g herbatników,
2 galaretki ( smak dowolny),
0,5 szkl. cukru pudru,
0,5 l gorącej wody,
0,5 mlecznej czekolady
Wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy w gorącej
wodzie. Odstawiamy do wystygnięcia.
Twaróg ucieramy razem z cukrem
pudrem na gładką masę. Śnieżki ubijamy z mlekiem i dodajemy do twarogu. Dokładnie
mieszamy. Następnie łyżką lejemy zimną galaretkę, mieszamy.
Herbatniki wykładamy na blaszce o wymiarach 35x25 cm.
Gotową masę wylewamy na herbatniki. Na wierzch sypiemy startą czekoladą.
Odstawiamy na kilka godzin do
lodówki.
Smacznego!!!
Wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;-)i proszę mi uwierzyć jest smaczne ;-)
Usuńczy śniezki nie da sie czyms zastapic?
OdpowiedzUsuńWłaśnie też o tym myślałam. I jedyne co wymyśliłam to mascarpone ze śmietaną 30%, ale jeszcze tego nie próbowałam. Spróbuję następnym razem.
UsuńZamiast Śnieżki ubilam śmietanę 30% bez serka mascarbone . Pycha
UsuńO to fajnie ;-)
UsuńIle tej śmietany 30%?
UsuńTwarog lepszy taki gotowy z wiadereczka, czy w kostce?
OdpowiedzUsuńJa wolę ten w kostce. O wiele lepiej smakuje.
Usuńzrobiłam i robiłabym az do znudzenia.pycha,z galaretką cytrynową i skórką z cytryny.zaryzykowałam twaróg w kostce ,nawet nie mieliłam tylko robotem z cukrem wymieszałąm .
OdpowiedzUsuńFajny pomysł z tą skórką cytryny. Ja też nie mielę twarogu.
Usuńwygląda pysznie, w jakiej ilości wody rozpuścić galaretki
OdpowiedzUsuńprzecież tam wyzej pisze w o,5 l wrzącej wody
OdpowiedzUsuńA ja rozpyscilam w litrze wody 2 galaretki ciekawe co wyjdzie?
UsuńJaką Pani dała galaretkę, że ono jest białe ?
OdpowiedzUsuńBrzoskwiniową, ale następnym razem dam cytrynową bo ta brzoskwiniowa była bardzo intensywna w smaku ;-)
UsuńCzy galaretkę dodajemy już tężejącą, czy tylko zimną ale może być płynna?
OdpowiedzUsuńZimną, płynną. Stężeje razem z masą serową.
Usuńśnieżki dodajemy w proszku?? czy zamiast mlecznej czekolady można dodać gorzką??
OdpowiedzUsuńpisze w przepisie że miksujemy z mlekiem ;-) można gorzką i każdą inną a nawet podprażony kokos jeśli sie lubi ;-)
Usuńzrobie go w sobote bo też już na kilku blogach go widziałam ;-)
OdpowiedzUsuńPolecam bo jest bardzo pyszne ;-)
UsuńSuper ciacho,szybko się robi i szybko znika, dzięki za przepis;-)
OdpowiedzUsuńNie ma za co ;-) cieszę się, że smakuje ;-)
Usuńwyszło rewelacyjne i już znikło ;-)
OdpowiedzUsuńBardzo, bardzo, bardzo dobre, super przepis...dzięki
OdpowiedzUsuńBardzo, bardzo, bardzo dobre, super przepis...dzięki
OdpowiedzUsuńPrzeciez to wlasciwie zwykly sernik na zimno z galaretką.
OdpowiedzUsuńWitam. Ja tez robie podobny serniczek tylko daje dwie sniezki i sok z pol cytryny. Nie dodaje cukru bo masa z galaretkami i sniezka jest juz dosyc slodka. Ciasto jest bardzo dobre. Takie orzezwiajace. Szybko sie je robi.Kiedys moj przepis wstawilam na fb. Niestety nie zostal zauwazony a teraz prosze jaki hicior
OdpowiedzUsuńZgadzam się ciasto robi wielką furorę ;-)
UsuńCzy na 2 galaretki to 1 litr wody a na 3 śnieżki 600ml mleka???
OdpowiedzUsuńwłaśnie skończyłam :) jutro będziemy smakować - wymyśliłam śnieżny puch OREO ... na górze posypałam zblendowanymi ciasteczkami - aż mi ślinka leci :D
OdpowiedzUsuńdziękuję za inspirację :)
OdpowiedzUsuń