Dziś zapraszam Was na ciasto jogurtowe z truskawkami. Przepis ten znalazłam buszując po internecie, lekko zmodyfikowałam i wypróbowałam. I powiem Wam, że ciasto jest przepyszne. Przynajmniej dla mnie;-). Jest jogurtowe i idealnie wilgotne. Mówię Wam pycha!!! A najbardziej cieszy mnie fakt, że można je zrobić z wszystkimi letnimi owocami.
Przepis ten bierze
udział w zabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki z Kujawskim ” pod patronatem
serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego
sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia.
Składniki:
3 szkl. mąki,
1,5 szkl. drobnego cukru,
4 duże jajka (5 małych ),
1 szkl. Oleju Kujawskiego,
1 szkl. jogurtu naturalnego ( gęstego),
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
0,5 kg truskawek,
1,5 szkl. drobnego cukru,
4 duże jajka (5 małych ),
1 szkl. Oleju Kujawskiego,
1 szkl. jogurtu naturalnego ( gęstego),
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
0,5 kg truskawek,
Kruszonka:
4 łyżki cukru,
50 g mąki,
50 g masła,
1 łyżka cukru z waniliowego
50 g mąki,
50 g masła,
1 łyżka cukru z waniliowego
Wykonanie:
Jajka ubijamy z cukrem do momentu
aż masa będzie biała i puszysta. Cukier powinien się rozpuścić. Dodajemy
jogurt, miksujemy. Następnie dolewamy olej. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i
stopniowo dodajemy do masy jajecznej.
Dokładnie miksujemy. Gotowe ciasto przelewamy do formy wysmarowanej
tłuszczem. Owoce układamy na cieście.
Wszystkie składniki kruszonki
mieszamy ze sobą, rozdrabniamy między palcami tak długo aż powstanie kruszonka.
Gotową kruszonką posypujemy ciasto. Pieczemy w 180C przez 40-45 mint., do tak
zwanego suchego patyczka.
Smacznego!!!
Mmmm , ale apetyczne :D
OdpowiedzUsuńZgłoszenie zapisuję i czekam na więcej! :D
Dziękuję bardzo;-) Tworzę, tworzę mam nadzieję, że się wyrobię;-)
Usuń