poniedziałek, 29 czerwca 2015

Naleśniki z serem i truskawkami


 


 
Uwielbiam naleśniki pod każdą postacią.  A jako, że sezon truskawkowy nadal trwa i w zasadzie nie długo się skończy zapraszam Was na pyszne naleśniki z serem i truskawkami.

 Nie wyobrażam sobie naleśników bez truskawek. Takie naleśniki świetnie sprawdzają się jako deser, obiad czy nawet kolację. Są idealne na każdą okazję.

Jeżeli ktoś lubi można polać je sosem czekoladowym, jogurtem czy musem truskawkowym.

Zapraszam!!!


Składniki:

3 jajka,
3 łyżki cukru,
0,5 op.  cukru waniliowego,
0,5 l mleka,
¼ szkl. wody gazowanej,
szczypta soli,
16 łyżek mąki,
1 łyżka oleju

 

Nadzienie:

0,5 kg białego sera,
0,5 opak. cukru waniliowego,
3 łyżki cukru,
1 łyżka jogurtu naturalnego,
0,4 kg truskawek
 

Wykonanie:

Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym.  Dodajemy mleko, olej i sól. Miksujemy. Potem dodajemy 4 łyżki  mąki, miksujemy. Następnie dodajemy kolejne 4 łyżki mąki i znowu miksujemy. Czynność powtarzamy do momentu, aż dodamy całą mąkę. Naleśniki smażymy na bardzo rozgrzanej patelni.

Ser na twaróg mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym i jogurtem.

Usmażone naleśniki smarujemy serem i kładziemy na nich truskawki pokrojone w ćwiartki. Zwijamy w rulonik lub trójkąt.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz