Kopiec kreta to zdecydowanie moje ulubione ciasto. Pewnie dlatego pojawia się u nas bardzo często. Oryginalny przepis jest z bananami a ja postanowiłam zamienić banany na truskawki. Wyszło pysznie. I powiem Wam, że nie wiem która wersja lepsza;-) Zresztą spróbujcie sami.
Przepis
ten bierze udział w zabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki z Kujawskim ” pod
patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl,
którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent oleju Kujawski z pierwszego
tłoczenia.
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej,
1 szklanka
cukru,
1 szklana
mleka,
1 łyżeczka
proszku do pieczenia, czubata,
1/2 łyżeczki sody oczyszczanej,
4 łyżki kakao,
2 jajka,
3 banany,
Krem:
śmietan-fixy,
500 ml śmietany
30%,
100g gorzkiej czekolady,
4 łyżki cukru pudru.
Wykonanie:
Ciasto:
Jajka ubić z cukrem na gładką, puszystą masę. Suche
składniki (mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę) wymieszać. Do ubitych
jajek dodawać wymieszane składniki przesiane przez sito na przemian z mlekiem i
olejem. Gotowe ciasto wylać do tortownicy o średnicy 24 cm
lub 27 cm. Tortownica powinna być wyłożona papierem do pieczenia, folia aluminiową lub wysmarowana tłuszczem. Piec w temperaturze 160 stopni, ok. 50 minut,
do tzw. suchego patyczka.
Jak już ciasto wystygnie należy delikatnie wydrążyć
połowę miąższu tak, aby zostały brzegi ciasta i nietknięty spód. Na cieście
układamy truskawki. Jeżeli są duże to należy je przekroić.
Krem:
Czekoladę kroimy na drobne kawałki. Śmietanę ubijamy na niskich
obrotach razem cukrem pudrem i fiksem do śmietan. Jak już będzie ubita dodajemy czekoladę.
Delikatnie mieszamy. Nakładamy śmietanę na ciasto i kształtujemy kopiec. Wierzch posypujemy
rozdrobnionym ciastem i lekko dociskamy tak aby ciasto się przykleiło do
śmietany. Ciasto chłodzimy w lodówce przez 30 minut.
Aż ślinka cieknie na sam widok!! :D
OdpowiedzUsuńMoże jeszcze jakieś przygotujesz? ;)
Zapraszam :)))
http://ostra-na-slodko.pl/2015/06/16/slodkie-wypieki-z-kujawskim-wielki-konkurs-z-nagrodami/
Miałam przyjemność skosztować, pychotka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję;-)
Usuń