Rabarbar od dłuższego
czasu gości w naszych sklepach, a ja właśnie sobie uświadomiłam, że jeszcze nic
z niego nie robiłam. Więc szybko nadrobiłam zaległości i upiekłam tarte z rabarbarem. Wyszła pyszna. Kwaśny
rabarbar przełamuje słodycz budyniu i ciasta a do tego wszystkie jest jeszcze
kruszonka. W sam raz do kawki. Zresztą
przekonajcie się sami.
Składniki:
2,5 szkl. mąki +szczypta
mąki do kruszonki,
¾ szkl. cukru,
¼ szkl. oleju,
1 cukier waniliowy,
3 jajka,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
0,5 kg rabarbaru,
3 łyżki cukru,
1 budyń waniliowy,
mleko
Wykonanie:
Mąkę i proszek przesiewamy do miski, dodajemy cukier, olej,
cukier waniliowy, jajka. Zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i odstawiamy do
lodówki na ok. 1 godzinę.
Gotujemy budyń według instrukcji
na opakowaniu. Rabarbar myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, mieszamy z cukrem.
Wyjmujemy ciasto z lodówki. ¾
ciasta wykładamy do wysmarowanej formy. Dokładnie dociskamy brzegi. Nakłuwamy
widelcem w kilku miejscach. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego w 180C na 10
min.
Kiedy tarta będzie już
podpieczona wyjmujemy ją z piekarnika smarujemy budyniem. Na to nakładamy
rabarbar. Jeżeli rabarbar puści nam sok trzeba go odlać. Następnie z
pozostałego ciasta robimy kruszonkę tzn. dosypujemy do ciasta mąki i
rozdrabniamy je między palcami tak długo aż powstanie nam kruszonka. Sypiemy
tarte kruszonką. Pieczemy 40 min w 180C. Po wystudzeniu posypujemy cukrem
pudrem.
Smacznego!!!
Mmmm , smakowicie! :D
OdpowiedzUsuńZgłoszenie zapisuję i czekam na więcej! :D
Dziękuję;-)
Usuń