Pierwszy raz jadłam te
kotleciki u koleżanki i bardzo mi smakowały. Zresztą za każdym razem mi smakują.
Myślę, że bardzo szybko staną się ulubionym daniem zarówno dorosłych jak i
dzieci. Idealnie pasują do ziemniaków, frytek czy do sałatki. Można dodać do
nich dowolne warzywa i podobno pyszne są z żółtym serem.
Zapraszam!!!!
Składniki:
1,5 piersi z kurczaka,
0,5 kg pieczarek,
2 jajka,
5 łyżek maki ziemniaczanej,
2 łyżeczki słodkiej papryki,
2 łyżeczki ostrej papryki,
sól,
pieprz,
pęczek natki pietruszki,
olej do smażenia
Wykonanie:
Pieczarki myjemy, kroimy i
podsmażamy razem z cebulą. Odstawiamy do wystygnięcia. Pierś z kurczaka myjemy,
osuszamy ręcznikiem i kroimy. Do kurczaka dodajemy wystudzone pieczarki i
wszystkie przyprawy, jajko i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy. Jeżeli
ciasto będzie bardzo rzadkie dodajemy jeszcze mąkę ziemniaczaną. Na koniec
dodajemy posiekana natkę pietruszki. Jeżeli mamy czas to odstawiamy mięso do
lodówki na kilka godzin. Ja zazwyczaj przygotowuję je wieczorem, dzień
wcześniej i na całą noc zostawiam w lodówce.
Mięso nakładamy na patelnię za pomocą łyżki. Smażymy z dwóch stron do
złotego koloru.
Jeżeli mięso będzie bardzo
rzadkie dodajemy jeszcze mąkę ziemniaczaną.
Smacznego!!!
ja dodaje jeszcze trochę śmietany wymieszanej z musztardą i majonezem , i tartego sera czasem
OdpowiedzUsuńMniam!!! Muszą być pyszne. Następnym razem wypróbuję;-)
Usuń