piątek, 7 sierpnia 2015

Ciasto z jagodami i kruszonką

 
 
 
 
 

Jeżeli macie ochotę na ciasto z jagodami i dużą ilością kruszonki zapraszam do wypróbowania mojego przepisu.

Ciasto jest bardzo puszyste, delikatne i wilgotne. Najlepsze jest jeszcze ciepłe, ale następnego dnia smakuje równie dobrze.

Zapraszam!!!


Składniki:

3 szkl. mąki,
1,5  szkl. drobnego cukru,
4 duże jajka (5 małych ),

1 szkl. oleju,
1 szkl. jogurtu naturalnego ( gęstego),
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
0,5 kg jagód,


Kruszonka:

4 łyżki cukru,
50 g mąki,
50 g masła,
1 łyżka cukru z waniliowego

Wykonanie:

Jajka ubijamy z cukrem do momentu aż masa będzie biała i puszysta. Cukier powinien się rozpuścić. Dodajemy jogurt, miksujemy. Następnie dolewamy olej. Mąkę  przesiewamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy jajecznej.  Dokładnie miksujemy. Gotowe ciasto przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem.  Owoce układamy na cieście.

Wszystkie składniki kruszonki mieszamy ze sobą, rozdrabniamy między palcami tak długo aż powstanie kruszonka. Gotową kruszonką posypujemy ciasto. Pieczemy w 180C przez 40-45 mint., do tak zwanego suchego patyczka.


Smacznego!!!

 


1 komentarz: