Jeżeli macie ochotę na
ciasto z jagodami i dużą ilością kruszonki zapraszam do wypróbowania mojego
przepisu.
Ciasto jest bardzo
puszyste, delikatne i wilgotne. Najlepsze jest jeszcze ciepłe, ale następnego
dnia smakuje równie dobrze.
Zapraszam!!!
Składniki:
3 szkl. mąki,
1,5 szkl. drobnego cukru,
4 duże jajka (5 małych ),
1 szkl. oleju,
1 szkl. jogurtu naturalnego ( gęstego),
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
0,5 kg jagód,
1,5 szkl. drobnego cukru,
4 duże jajka (5 małych ),
1 szkl. oleju,
1 szkl. jogurtu naturalnego ( gęstego),
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
0,5 kg jagód,
Kruszonka:
4 łyżki cukru,
50 g mąki,
50 g masła,
1 łyżka cukru z waniliowego
50 g mąki,
50 g masła,
1 łyżka cukru z waniliowego
Wykonanie:
Jajka ubijamy z cukrem do momentu
aż masa będzie biała i puszysta. Cukier powinien się rozpuścić. Dodajemy
jogurt, miksujemy. Następnie dolewamy olej. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i
stopniowo dodajemy do masy jajecznej.
Dokładnie miksujemy. Gotowe ciasto przelewamy do formy wysmarowanej
tłuszczem. Owoce układamy na cieście.
Wszystkie składniki kruszonki
mieszamy ze sobą, rozdrabniamy między palcami tak długo aż powstanie kruszonka.
Gotową kruszonką posypujemy ciasto. Pieczemy w 180C przez 40-45 mint., do tak
zwanego suchego patyczka.
Smacznego!!!
Super napisane. Musze tu zaglądać częściej.
OdpowiedzUsuń