piątek, 28 sierpnia 2015

Krewetki z czosnkiem i pietruszką

 
 
 



Uwielbiam owoce morza a zwłaszcza krewetki. A krewetki na maśle z dużą ilością czosnku i pietruszki są jednym z moich ulubionych dań.  

Krewetki takie idealnie pasują do świeżej, chrupiącej bagietki. Równie dobrze smakują z makaronem tagliatelle.  Jednak polecam do nich bagietkę. Można ją maczać w maślano- czosnkowym sosie. Pycha!!!  Już mi ślinka cieknie na samą myśl o nich.

Zapraszam!!!

Składniki:

0,5 kg krewetek Tygrysich,
5- 6 ząbków czosnku,
pęczek natki pietruszki,
0,5 kostki masła,
1 papryczka chilli,
sól,
pieprz

 

Wykonanie:

Krewetki rozmrażany i dokładnie płukamy.  Masło roztapiamy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną papryczkę. Podsmażamy przez kilka minut. Bardzo ważne aby nie przypalić czosnku ponieważ zrobi się bardzo gorzki. Następnie dodajemy krewetki. Solimy  ewentualnie dodajemy pieprz jeżeli ktoś lubi ostrzejsze potrawy. Smażymy, aż krewetki będą miękkie. Na koniec dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki.

 

Smacznego!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz