Tak jak już pisałam
wcześniej zdecydowanie należę do fanów
cukinii. Mogłabym ją jeść codziennie.
A że sezon na
przygotowywanie przetworów na zimę nadal trwa.
Zapraszam Was na przepyszną sałatkę z cukinii z dodatkiem warzyw.
Jest idealna do
drugiego dania. I myślę, że warto jest zrobić zapas tej sałatki. W zimę będzie
idealnym wspomnieniem lata.
Zapraszam!!!!
Składniki:
3 kg cukinii,
1 kg papryki,
0,5 kg cebuli,
1 papryczka chilli,
5 łyżek soli,
Zalewa:
1 łyżeczka pieprzu w ziarnach,
1 łyżeczka ziela angielskiego,
1 łyżeczka kolendry,
3 łyżeczki białej gorczycy,
kilka liści laurowych,
1 szkl. octu 10%,
1 szkl. cukru
Wykonanie:
Cukinię dokładnie myjemy, kroimy
w cienkie plastry . Ja nie obieram cukinii, ale jeżeli komuś przeszkadza skórka
to można ja obrać. Posypujemy solą i odstawiamy aby puściła sok. Jak już puści
sok dokładnie trzeba ją odcisnąć. Paprykę kroimy w kostkę, cebulę w pióra,
marchew ścieramy na grubszych oczkach, papryczkę chilli drobno siekamy. Warzywa
dodajemy do cukinii.
Wszystkiego składniki zalewy
gotujemy. Gorącą zalewą zalewamy warzywa i odstawiamy na 3 godziny.
Sałatkę wraz z zalewą przekładamy
do słoiczków. Pasteryzujemy przez ok. 10-15 min. w garnku wyłożonym ściereczką.
Wody w garnku powinno być do ¾ wysokości słoiczków.
Smacznego!!!
A ile wody??? W zalewie podane jest wszystko oprocz wody. No chyba ze zalewam to szklanka nie rozcienczonego woda octu plus cala reszta
OdpowiedzUsuńWody nie ma, ponieważ warzywa puszczają sok;-)
UsuńWłaśnie robię tą sałatkę:) Już mi smakuje a co dopiero po zapasteryzowaniu mniam
OdpowiedzUsuńPachnie cudownie:) to takie lato i mój ogródek zamnkniety w słoiczku:) Pozdrawiam
A co z sokiem odciśniętym z cukinii, czy go wykorzystujemy?
OdpowiedzUsuńdopraw i wypij zawsze to cos zdrowego ja wypijam resztki wody po gotowaniu ziemniaków a gotuje w pół szklanki wody :)
OdpowiedzUsuń