poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Sałatka na zimę z ogórków i kurkumy


 
 
 
 
Myślę, że większość z Was jest w trakcie przygotowywania przetworów „ na  zimę”.

W związku z tym chciałam Wam zaproponować pyszną sałatkę z ogórków z dodatkiem kurkumy.

W naszym domu jest przygotowywana co roku i co roku znika w całości. Jest idealnym dodatkiem do drugiego dania.

Zapraszam!!!!

Składniki:

3 kg ogórków,
0,5 kg cebuli,
4 czerwone papryki,
pęczek natki selera,
4 łyżeczki kurkumy,
4 łyżeczki gorczycy,
1,5 szkl. octu,
3 szkl. cukru,
2 łyżki soli


Wykonanie:

Ogórki obieramy i kroimy w plasterki. Paprykę kroimy w kostkę, cebulę w pióra, natkę siekamy. Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą, dodajemy kurkumę i gorczycę. Następnie dodajemy cukier i sól. Dokładnie mieszamy. Dodajemy ocet. Również mieszamy. Odstawiamy na godzinę.

Po godzinie warzywa wraz z zalewą przekładamy do słoiczków.  Pasteryzujemy przez 10 min. w garnku wyłożonym ściereczką. Wody powinno być do ¾ wysokości słoiczków.


Smacznego!!!

2 komentarze:

  1. Sałatka wygląda smakowicie, chyba się na nią skuszę, tym bardziej, że nie mam pomysłu na ogórki, które rosną w ogródku, bo część już zakisiłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Passion of Cooking12 sierpnia 2015 20:02

      Dziękuję;-) Naprawdę polecam. Jest pyszna.

      Usuń