Myślę, że większość z
Was jest w trakcie przygotowywania przetworów „ na zimę”.
W związku z tym
chciałam Wam zaproponować pyszną sałatkę z ogórków z dodatkiem kurkumy.
W naszym domu jest
przygotowywana co roku i co roku znika w całości. Jest idealnym dodatkiem do
drugiego dania.
Zapraszam!!!!
Składniki:
3 kg ogórków,
0,5 kg cebuli,
pęczek natki selera,
4 łyżeczki kurkumy,
4 łyżeczki gorczycy,
1,5 szkl. octu,
3 szkl. cukru,
2 łyżki soli
Wykonanie:
Ogórki obieramy i kroimy w
plasterki. Paprykę kroimy w kostkę, cebulę w pióra, natkę siekamy. Wszystkie warzywa
mieszamy ze sobą, dodajemy kurkumę i gorczycę. Następnie dodajemy cukier i sól.
Dokładnie mieszamy. Dodajemy ocet. Również mieszamy. Odstawiamy na godzinę.
Po godzinie warzywa wraz z zalewą
przekładamy do słoiczków. Pasteryzujemy
przez 10 min. w garnku wyłożonym ściereczką. Wody powinno być do ¾ wysokości
słoiczków.
Smacznego!!!
Sałatka wygląda smakowicie, chyba się na nią skuszę, tym bardziej, że nie mam pomysłu na ogórki, które rosną w ogródku, bo część już zakisiłam.
OdpowiedzUsuńDziękuję;-) Naprawdę polecam. Jest pyszna.
Usuń