środa, 26 sierpnia 2015

Leczo z warzywami






Moje ulubione leczo to takie, w którym znajduje się bardzo duża ilość cukinii. Bez tego warzywa leczo mi nie smakuje.  I myślę, że każdy smakosz tego warzywa się ze mną zgodzi. I co najważniejsze cukinia nie może się rozgotować.

Przepisów na leczo jest całe mnóstwo, a ja dziś zaprezentuję Wam moją wersję.

Wegetarianie mogą zrobić wersję bez kiełbasy. Natomiast smakosze mięsa mogą dodać jeszcze boczek, czy zastąpić kiełbasę dobrymi parówkami.

Leczo można jeść ze świeżym, chrupiącym pieczywem, ale również idealnie pasuje do makaronu czy ryżu.

Zapraszam!!!

 

Składniki:


0,5 kg kiełbasy ( dobrej jakościowo) ,
2- 3  cukinie (średniej wielkości),
4 czerwone papryki,
2 żółte papryki,
4 cebule ( duże),
0,7 kg pieczarek,
5 pomidorów ( większych i bardzo czerwonych),
sól,
pieprz,
3 łyżeczki słodkiej papryki,
2 łyżeczki ostrej papryki,
5 liści laurowych,
1 łyżeczka ziela angielskiego


Wykonanie:

Pieczarki kroimy w plastry, cebule w piórka a pozostałe warzywa i kiełbasę w kostkę. Cukinii nie obieramy ze skórki. Wszystkie warzywa i kiełbasę podsmażamy. Przekładamy do garnka i dusimy na małym ogniu. Dodajemy wszystkie przyprawy. Cukinię najlepiej jest dodać pod sam koniec duszenia, ponieważ może się rozgotować. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw. Dusimy aż wszystkie warzywa będą miękkie.  Pod koniec duszenia dodajemy koncentrat pomidorowy.

 

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz