Moje ulubione leczo
to takie, w którym znajduje się bardzo duża ilość cukinii. Bez tego warzywa
leczo mi nie smakuje. I myślę, że każdy
smakosz tego warzywa się ze mną zgodzi. I co najważniejsze cukinia nie może się
rozgotować.
Przepisów na leczo
jest całe mnóstwo, a ja dziś zaprezentuję Wam moją wersję.
Wegetarianie mogą
zrobić wersję bez kiełbasy. Natomiast smakosze mięsa mogą dodać jeszcze boczek,
czy zastąpić kiełbasę dobrymi parówkami.
Leczo można jeść ze
świeżym, chrupiącym pieczywem, ale również idealnie pasuje do makaronu czy ryżu.
Zapraszam!!!
Składniki:
0,5 kg kiełbasy ( dobrej jakościowo) ,
2- 3 cukinie
(średniej wielkości),
2 żółte papryki,
4 cebule ( duże),
0,7 kg pieczarek,
5 pomidorów ( większych i bardzo czerwonych),
sól,
pieprz,
3 łyżeczki słodkiej papryki,
2 łyżeczki ostrej papryki,
5 liści laurowych,
1 łyżeczka ziela angielskiego
Wykonanie:
Pieczarki kroimy w plastry, cebule w piórka a pozostałe
warzywa i kiełbasę w kostkę. Cukinii nie obieramy ze skórki. Wszystkie warzywa
i kiełbasę podsmażamy. Przekładamy do garnka i dusimy na małym ogniu. Dodajemy
wszystkie przyprawy. Cukinię najlepiej jest dodać pod sam koniec duszenia,
ponieważ może się rozgotować. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, kroimy w
kostkę i dodajemy do warzyw. Dusimy aż wszystkie warzywa będą miękkie. Pod koniec duszenia dodajemy koncentrat
pomidorowy.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz