Dziś zapraszam Was na pyszne, kruche i delikatne
ciasto z malinami i budyniową pianką. Przepis znalazłam na stronie „ Moje
Wypieki.” I nie zawiodłam się, jest pyszne.
Powiem Wam, że się w nim zakochałam i myślę, że bardzo
często będzie gościć w moim domu. Jestem pewna, że i Wam przypadnie do gustu.
Zamiast malin można dać inne ulubione owoce: borówki,
truskawki, jeżyny itp.
Zapraszam!!!!
Składniki na kruche ciasto:
2,5
szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka),
250 g
masła lub margaryny, zimnego,
3 łyżki
cukru pudru,
5 żółtek
Budyniowa
pianka:
5 białek,
1 szklanka drobnego cukru do wypieków,
1 opakowanie
cukru waniliowego,,
2
opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru,
1/2
szklanki oleju słonecznikowego,
Ponadto:
500 g
malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej),
cukier
puder do oprószenia
Wykonanie:
Masło/margarynę kroimy w kostkę i
zagniatamy ze wszystkimi składnikami ciasta na jednolitą masę. Dzielimy na dwie
części- jedna ok. 60% a druga ok. 40%. Zawijamy w folię i odkładamy do
zamrażalnika. Możemy to zrobić dzień wcześniej.
Jak już ciasto się zamrozi większą część
ścieramy na blachę o wymiarach 33x20 cm wcześniej wysmarowaną masłem.
Delikatnie przyklepujemy. Podpiekamy przez ok. 20 min w temperaturze 190C.
Następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Kiedy spód jest już całkowicie wystudzony
ubijamy białka. Kiedy ubijemy je na sztywno łyżką dodajemy cukier i cukier
waniliowy cały czas ubijając. Następnie powoli wsypujemy budynie i wlewamy olej. Miksujemy do połączenia
składników.
Na spód przelewamy ubitą pianę. Układamy
maliny otworkami do góry. Maliny lekko wciskamy w masę. Na wierzch zetrzeć
resztę ciasta (40%). Pieczemy w 190C przez 30-40 minut. Po całkowitym
wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz