Nie dawno dostałam zlecenie na torcik. Długo się zastanawiałam
czy je przyjąć, ponieważ miał to być torcik na wieczór panieński.
A jak wiadomo torty
na wieczór panieński są zawsze w kształcie, a ja nigdy nie robiłam tortu w
jakim kolwiek kształcie, a co mowa o kształcie idealnym na wieczór panieński;-)
Więc myślałam,
myślałam aż w końcu wymyśliłam, że zrobię okrągły torcik i ozdobię go
czekoladową figurką;-) I tak zrobiłam. I powiem Wam, że nawet fajnie wyszło.
Jako, że nie lubię
tortów z kremem z dodatkiem masła zrobiłam masę ze śmietaną i serkiem
mascarpone. Do tego kakaowy biszkopt i
truskawki. Pycha!!!
Wykończyłam go
czekoladowymi wafelkami, ale zamiast nich można użyć dowolnych batoników czy
czekolady.
Wszyscy podobno byli
zachwyceni tortem. Zarówno jego wyglądem jak i smakiem.
Kolejny tort na moje
urodziny;-)
Przepis jest na mały
torcik o średnicy 18 centymetrów.
Zapraszam!!!!
Biszkopt:
3 jajka ( osobno żółtka i osobno białka),
120 g mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
3 łyżeczki kakao
Masa:
500ml serka mascarpone,
500 ml śmietany 30%,
3-4 łyżki cukru pudru,
0,5 kg dowolnych owoców,
Wykonanie:
Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę,
stopniowo dodając połowę cukru. W drugiej misce ubijamy żółtka z resztą cukru
na gładka masę. Następnie dodajemy ubitą pianę do żółtek i delikatnie za pomocą
miksera mieszamy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę, kako i proszek do
pieczenia. Dokładnie mieszamy. Ciasto
przelewamy do tortownicy o średnicy 18 cm. Pieczemy w 160C przez 35-40min.
Studzimy w otwartym piekarniku.
Po wystygnięciu biszkopt przekrajamy dwa
razy. Powstaną nam 3 płaty biszkoptu.
Masa:
Śmietanę ubijamy. Pod koniec
ubijania dodajemy cukier i serek mascarpone. Delikatnie i dokładnie mieszamy.
Gotowa masa powinna być sztywna.
Masą przekładamy biszkopt.
Pomiędzy biszkopt i krem kładziemy owoce.
Dekorujemy wedle uznania.
Smacznego!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz