środa, 23 września 2015

Blok czekoladowy






Dziś zapraszam Was na moje ulubione ciasto czekoladowe. Łatwe, szybkie w przygotowaniu i do tego nie wymaga pieczenia.  Najważniejsze o czym musimy pamiętać to to aby zaopatrzyć się w mleko w proszku.

Ja je przygotowuję tylko z herbatnikami, ale można dodać do niego orzechy, rodzynki, migdały czy żurawinę.  Jednym słowem dodajemy to co lubimy;-).

Zapraszam!!!

 

Składniki:

2 kost. margaryny,
1,5 szkl. cukru,
1 cukier waniliowy,

6 łyżek mleka (zwykłego),
4 łyżki kakao,
300 g herbatników,
0,5 kg mleka w proszku


Wykonanie:

Margarynę rozpuszczamy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy mleko i kakao.  Dokładnie mieszamy. Jak już masa będzie gotowa przekładamy ją do miski, dodajemy mleko w proszku. Mieszamy. Na koniec dodajemy pokruszone herbatniki. Przelewamy masę do keksówki. Odstawiamy do wystygnięcia.  Jak wystygnie trzymamy ciasto w lodówce.

 

Smacznego!!!

 

3 komentarze:

  1. Mniam,mniam chyba sie skusze bo juz dawno nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Passion of Cooking25 września 2015 13:39

    Polecam jest pyszny!!! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. czy mozna czyms zastapic mleko w proszku czy jest konieczne?

    OdpowiedzUsuń